Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Tijd voor me-time: met deze tips leer je genieten van alleen zijn

Tijd voor me-time: met deze tips leer je genieten van alleen zijn

Tijd voor me-time: met deze tips leer je genieten van alleen zijn

De een vindt het heerlijk om eventjes alleen te zijn, terwijl bij de ander het zweet al uitbreekt bij de gedachte hieraan. Behoor je tot de laatste groep? Dan hierbij wat tips om tóch te kunnen genieten van die welverdiende me-time.

Me-time

Echt alleen zijn blijkt namelijk helemaal nog niet zo makkelijk. Sterker nog, mensen zouden liever een elektrische schok krijgen dan eventjes alleen te moeten zijn, zo komt naar voren uit dit onderzoek. Hoewel alleen zijn vroeger als straf werd gebruikt – naar de gang om af te koelen of huisarrest op je kamer -, zou het volgens Sara Maitland, auteur van het boek Alleen zijn. Hoe doe je dat?, juist een beloning moeten zijn. “Ouders zouden eigenlijk moeten zeggen: ‘Je hebt het heel goed gedaan, dus nu mag je naar je kamer om daar alleen te zijn en te doen waar je zelf zin in hebt’.”

Genieten alleen zijn

Genieten van alleen zijn is dus nooit iets wat we écht geleerd hebben. Want: hallo, FOMO! Daarbij komt ook nog dat steeds meer mensen zich eenzaam voelen. Het gaat hierbij om 40 procent van de jongeren tussen de zestien en 24 jaar tegenover 27 procent van de 75-plussers. Hoe dit kan? Nou, volgens experts voelen we ons zo omdat we juist gewend zijn vooral tijd met anderen door te brengen. Tijd om daar verandering in te brengen! Alleen zijn is namelijk ook heel goed voor je.

Voordelen

Een van de voordelen is dan ook dat je je beter op kunt laden door af en toe wat me-time in te plannen. Grote kans dat je van samen zijn met mensen geen boost krijgt, maar het juist energie kost. Zeker als je introvert bent. Daarnaast helpt regelmatig een moment voor jezelf inplannen ook om je eigen stem te vinden. Je leert jezelf steeds beter kennen en gaat ook écht ontdekken wat het is wat jij wil in het leven. Door veel om te gaan met een groep kunnen deze ambities nog weleens ondergesneeuwd raken. Eveneens zorgt het ervoor dat je eens goed naar je vriendschappen gaat kijken: ga je echt met die mensen om omdat je het wil of omdat je niet alleen durft te zijn? Het klinkt hard, maar zo kun je mensen die jou niks meer brengen langzaam gaan schrappen uit je leven.

Lees ook
Adem in, adem uit: dit trucje helpt je binnen no time ontspannen

Plan van aanpak

Het kan best lastig zijn om écht dingen alleen te doen. De tip is dan ook om klein te beginnen. Houd tijd vrij voor jezelf in je agenda en ga bijvoorbeeld een rondje wandelen. Gelukt? Ga dan koffie drinken in een café. Door elke keer het wat uit te bouwen, zul je zien dat het helemaal niet zo spannend is als je altijd dacht. Belangrijk is ook om iets te zoeken waar jij echt gelukkig van wordt. Wie weet is dat die oude hobby weer oppakken of juist helemaal uit je comfort zone gaan door iets nieuws te proberen. You can do it!

Op de hoogte blijven van onze artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: VIVA.nl | Beeld: iStock