Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Marije onder vuur na ‘racistische’ actie in ‘WIDM’: kandidate én AVROTROS trekken boetekleed aan

Marije onder vuur na ‘racistische’ actie in ‘WIDM’: kandidate én AVROTROS trekken boetekleed aan

Thuis & wonen
Marije onder vuur na ‘racistische’ actie in ‘WIDM’: kandidate én AVROTROS trekken boetekleed aan

De ontknoping nadert en over een paar weken weten fans van ‘WIDM’ ein-de-lijk wie de saboteur onder de deelnemers is. Tot die tijd is het gissen geblazen en moeten we zo goed mogelijk op zien te letten tijdens de opdrachten, al viel afgelopen zaterdag iets onverwachts op. Charlotte en Marije werden op Twitter massaal beschuldigd van racisme, waarna vooral de roodharige kandidate het moest ontgelden. Inmiddels heeft ze op Instagram gereageerd op alle ophef, net als de makers van ‘Wie is de Mol?’.

Racisme in ‘WIDM’

In de nieuwste aflevering van WIDM kregen de kandidaten een opdracht in het kader van silent disco, waarbij er zo veel mogelijk liedjes uitgebeeld én natuurlijk geraden moesten worden. Charlotte kreeg Gangnam Style van de Zuid-Koreaanse Psy door haar koptelefoon te horen en moest dat nummer met gebaren over zien te brengen aan Marije en Splinter. De manier waarop de Hart van Nederland-presentatrice dat deed, schoot bij velen in het verkeerde keelgat.

Spleetogen

Toen Charlotte het moeilijk kreeg tijdens het uitbeelden van het Zuid-Koreaanse liedje, besloot ze spleetogen te trekken, waarna Marije het gebaar nog eens nadeed. Kijkers van WIDM vielen massaal over het fragment. Niet alleen vanwege de “racistische” actie van de twee kandidaten, maar óók vanwege het feit dat AVROTROS heeft besloten dit gewoon uit te zenden. “Dit is echt niet van deze tijd”, klinkt het op Twitter tijdens de uitzending. Ook wordt het “onaanvaardbaar” genoemd.

De tekst gaat verder onder de tweets.

Context mist

Waar Charlotte haar lippen stijf op elkaar lijkt te houden over alle ophef, heeft Marije zondag gereageerd op de kritiek van WIDM-kijkers. “Tijdens de o zo hysterische muziekuitbeeldopdracht maak ik van mijn ogen spleten, omdat ik nadeed wat ik zag gebeuren”, begint Knevel haar uitleg. “Daarbij zeg ik: ‘Dit kan echt niet’ tegen degene naast mij. Want dit is racistisch en niet een grap. Dat gedeelte is alleen in de montage gesneuveld, waardoor de context weg is en het beeld is neergezet dat ik dit doe.”

Excuses Marije

Ook legt Marije uit waarom ze dan moest lachen tijdens het gebaar. ” Omdat ik in mijn broek piste van het lachen tijdens deze opdracht en dit in een split second gebeurde. Uiteindelijk ben ik ook mens en ik kan niet zo snel kan schakelen”, aldus de WIDM-deelneemster. Eén ding weet ze zeker: “Niemand heeft dit racistisch bedoeld. Maar wat ik ook zeker weet is dat Aziaten al hun hele leven horen ‘het is maar een grap’. Dit is precies waar het mis gaat. Het had nooit uitgezonden mogen worden, want daarmee normaliseer je dit. Racisme is niet normaal, en ook niet grappig. Mijn excuses aan degenen die ik hiermee heb gekwetst, ik had juist de tegenovergestelde intentie door het te benoemen in het programma.”

Reactie AVROTROS

Niet alleen Marije maar ook de makers van WIDM trekken het boetekleed aan. “In aflevering 7 van Wie is de Mol? zit een fragment waar we ons voor schamen”, begint AVROTROS op Instagram. “De kandidaten kwamen er direct na het spel op terug, omdat ze zich realiseerden dat dit kwetsend is.”

Lees ook
‘WIDM’-kandidaten Splinter en Marije op de hak genomen in ‘De TV Kantine’

Aflevering aangepast

De omroep erkent dat het fragment niet uitgezonden had mogen worden. “Wij beseffen dat mensen zich hierdoor gekwetst voelen en bieden onze oprechte verontschuldigingen aan voor deze fout. De uitzending wordt zo snel mogelijk aangepast.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Marije Knevel (@marijeknevel)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Wie is de Mol? (@wieisdemol.avrotros)

Bron: Superguide.nl, Twitter | Beeld: AVROTROS, Instagram

Shoppen is altijd een goed idee