Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Mag je binnenkort niet meer appen in de auto?

Mag je binnenkort niet meer appen in de auto?

Mag je binnenkort niet meer appen in de auto?

Je telefoon vasthouden terwijl je aan het rijden bent is al verboden. Als het aan Melanie Schultz ligt (minister van Infrastructuur & Milieu) gaat dit binnenkort nog een stapje verder en wordt het bedienen van je telefoon tijdens het rijden helemaal verboden. Nog even snel een appje beantwoorden is dan dus niet meer aan de orde.

In een interview met het Algemeen Dagblad vertelde Melanie Schultz dat ze aan het onderzoeken is of een verbod op het bedienen van de smartphone tijdens het rijden mogelijk is. Ze zei: ‘We kijken nu wat we kunnen doen met de smartphone. Dat is een groot probleem: als je een paar seconden op je toestel kijkt, ben je zo een paar voetbalvelden verder met je auto. Voor de bestuurder is het al verboden om de telefoon rijdend vast te houden. Toch zie je nu automobilisten die voortdurend de aandacht op de telefoon in de houder richten in plaats van op de weg, dus we moeten verder kijken. Verbieden is een optie .’

Komt er een slimme auto die je telefoon overneemt?

Verbieden om de telefoon te bedienen tijdens het rijden is dus een optie, maar ze zou nog liever zien dat het onmogelijk wordt om appjes en sms’jes te versturen als je achter het stuur zit. Ze zegt daarover tegen het AD: ‘Ik heb liever dat we slimme technologie krijgen, waardoor je telefoon tijdens de rit compleet wordt overgenomen door je auto. Of dat bepaalde functies uitgaan als je rijdt. We gaan daarover in gesprek met telecombedrijven. Als je Pokémons wilt vangen, schakelt de telefoon ook uit als je te hard gaat.’

Hoe slim is een slimme auto echt?

Uit cijfers van het Openbaar Ministerie blijkt dat er jaarlijks ongeveer 600 slachtoffers vallen door mobiel bellen of het gebruik van sociale media in de auto. Handsfree bellen is veiliger, maar zorgt ook voor concentratieverlies. De kans op een ongeluk is bij bellen in de auto is zelfs vier keer hoger dan normaal. Heel begrijpelijk dus dat Melanie Schultz zich zorgen maakt over dit probleem en op zoek is naar een oplossing.

Wij zijn wel benieuwd hoe slim die technologie dan echt gaat zijn. Hoe ‘weet’ je telefoon dat jij aan het rijden bent en dat je niet de bijrijder bent? Of worden alle telefoons in een auto overgenomen zodat je ook op de achterbank niet meer zomaar een appje kunt versturen? We zijn benieuwd wat de toekomst zal brengen. Wat denk jij er van?

Lees ook:

Welke autoverzekering past het beste bij jou? Bereken het hier!

VIDEO: campagne tegen smartphonegebruik in de auto bezorgt je tranen in de ogen

Bewezen: De aanwezigheid van electronica kan je slaapproblemen opleveren

Bron: ad.nl / om.nl