Door de yoghurt, op je boterham, zomaar uit de pot. Jam is altijd lekker. Vooral zelfgekookte jam, die je zelf simpel kunt maken met deze video en onze vijf Flair tips. Jammie!
Tip 1: rijp fruit
Pak erg rijp fruit. Onrijp fruit bevat te weinig pectine, wat zorgt dat de jam dik wordt.
Tip 2: potjes
Verzamel voldoende potjes. Oude chocopasta-, jam, erwtenpotten, het kan allemaal. Het handigst zijn potten met schroefdoppen.
Tip 3: natte doek
Zet de potten van te voren op een natte doek. Dit voorkomt dat ze na het koken knappen bij het ingieten van de hete jam.
Tip 4: jam maken in de juiste pan
Kook de jam in de grootste pan die je hebt. Het mengsel van fruit en geleisuiker mag maximaal tot de helft van je pan komen, anders kookt het over.
Tip 5: goed afsluiten
Vul de jampotjes na het koken zo vol mogelijk en sluit ze meteen af. Zet ze ondersteboven op een theedoek. Zo voorkom je dat er veel zuurstof bij kan.
Tip 6: etiketten
Plak leuke etiketten met de datum op de jampotten. Die etiketten kan je natuurlijk simpel houden of zelf maken, maar sweetpreservation.com heeft ook een heleboel kant-en-klare stickers. Download ze gratis als pdf, print op stickerpapier en plakken maar.
Nog meer zelf maken?
- Zelf maken: gezonde ketchup
- Zelf roomboter maken
- Zelf stoepkrijt maken
- Beeld: TheKitchn
- Video: YouTube