Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Maak je huis winterklaar

Maak je huis winterklaar

Maak je huis winterklaar

Nu het kouder wordt en de wind harder waait, is het belangrijk om je huis winterklaar te maken. Flair geeft je tips om ervoor te zorgen dat jouw huis bestand is tegen wind, regen en kou en je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.  

Dakgoten

Maak de dakgoten vrij van viezigheid en takken. Zo kan het water goed worden afgevoerd. Tip: inspecteer tijdens het schoonmaken de dakgoot meteen even op scheurtjes en lekkages.

Kieren en gaten

Controleer het huis op kieren en gaten in deuren en ramen. Hoe je dat doet? Doe ’s nachts de deuren in huis dicht en laat je partner aan de andere kant op de deur schijnen met een zaklamp. Als je licht ziet, zijn ze niet goed dicht. Koop dan bijvoorbeeld tochtstrips om de boel goed te dichten. Zo kun je heel wat besparen op je energierekening. Ook kun je de kieren van ramen dichten met krantenpapier. Dit is vooral handig als je regelmatig de ramen openzet om het huis te luchten.

Radiatoren

Als de radiator onderaan warm en bovenaan koud aanvoelt, dan is het tijd om te ontluchten. Controleer meteen ook of je nergens beschadigingen vindt of dat er roestvlekken zijn.

Schoorsteen

Inspecteer de schoorsteen. Gebruik een krachtige zaklamp om vanaf beneden naar boven te kijken door de schoorsteen. Steken er takken uit, hebben vogels daar een nestje gebouwd? De takken kunnen gevaarlijk zijn en brand veroorzaken. Je kunt het nestje met de hand of eventueel (als het hoger zit) met een hark naar beneden halen. Het beste is om je schoorsteen te laten vegen door een erkende schoorsteenveger.

Dak

Controleer ook het dak op beschadigingen. Laat die op tijd repareren. Als er kapotte dakpannen op het dak liggen, vervang ze dan.

Handig!

– Plak folie achter je radiatoren. Dat kaatst de warmte terug naar binnen.
– Met een klokthermostaat kun je instellen wanneer de verwarming aan en uit gaat. Zo kun je voorkomen dat je wakker wordt in een ijskoud huis.

Hoe maak jij je huis winterklaar?