Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Lichte taart van flespompoen en boerenkool

Lichte taart van flespompoen en boerenkool

Thuis & wonen
Lichte taart van flespompoen en boerenkool

Deze daar is lichter en fleuriger dan de gewone royaal met room en kaas gevulde quiches en taarten. Maar toch heerlijk en voedzaam! 

Dit heb je nodig

  • 125 g bloem
  • 125 speltmeel of volkorenmeel
  • 1 tl zeezout
  • de blaadjes van enkele takjes verse tijm, grofgehakt
  • 125 g boter, koud uit de koelkast
    4-6 el ijskoud water
  • wat losgeklopt ei
  • olijfolie
  • 1 rode ui, gepeld, in dunne ringen
  • 1 flespompoen (ca. 850 g), geschild, zaden verwijderd, geraspt
  • 200 g boerenkool, stengels verwijderd, bladeren gesnipperd
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 3 biologische of scharreleieren
  • ca. 4 dl volle melk of amandelmelk
  • nootmuskaat, om te raspen
  • 100 g gruyere

Zo maak je het

Maak het deeg met de hand of in een keukenmachine. Vermeng als eerste de bloem/meelsoorten met zout en tijm en pulse dit in de foodprocessor of roer met een houten lepel. Voeg de boter toe en pulse in de machine of wrijf hem met de vingertoppen door het bloemmengsel tot het op grof broodkruim lijkt. Voeg nu lepel voor lepel het water toe en pulse of roer tussendoor tot het een samenhangend deeg is. Vorm het tot een dikke plak, wikkel deze in bakpapier en leg hem een minuut of dertig in de koelkast. Verhit de oven tot 210°C. Rol het gekoelde deeg op een bebloemd werkvlak uit tot een 3 mm dikke cirkel van 28 cm doorsnee. Rol de deeglap om de deegroller en rol hem uit boven een ondiepe taartvorm van 24 cm doorsnee met een losse bodem en een geschulpte rand. Druk het deeg met de vingers goed in de plooien van de rand. Zet hem als u de tijd hebt nog 10 minuten in de koelkast. Bekleed het deeg met bakpapier en vul de vorm met bakbonen, rijst of droge peulvruchten. Snijd het deeg niet af – ik doe dat pas tegen het einde van de bereiding, om er zeker van te zijn dat het deeg niet krimpt. Bak de deegbodem 15 minuten blind, haal hem uit de oven, verwijder steunvulling en bakpapier, bestrijk het deeg met wat losgeklopt ei en zet hem weer 10 minuten in de oven. Haal de bodem uit de oven en laat deze aan. Maak intussen de vulling. Verhit een grote pan, voeg een scheut olijfolie toe en smoor de ui in 10 minuten glazig. Voeg de geraspte pompoen en gesnipperde boerenkool toe met een flinke snuf zout en peper en roerbak een paar minuten.Laat het mengsel afkoelen. Breek de eieren in een maatbeker en klop ze goed los. Giet de melk in de maatbeker tot aan de 5 dl-lijn, voeg een flinke snuf zout en peper toe, rasp er royaal nootmuskaat over (circa een kwart muskaatnoot) en doe de geraspte kaas erbij. Roer alles door elkaar. Meng het eimengsel door de koude pompoen-en-kool. Stort het geheel in de voorgebakken deegbodem en strijk de bovenkant glad. Bak de taart 35 minuten in de oven tot de vulling net stevig is.

cover

Chef-kok en foodstylist Anna Jones maakt in haar debuut Een nieuwe kijk op eten duidelijk dat je niks hoeft te missen als je vegetarisch eet. Een fijn vegetarisch kookboek vol recepten die snel te bereiden én gezond zijn. €29,95, Fontaineuitgevers.nl.

Shoppen is altijd een goed idee