Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Lezersdilemma: ‘Is het oké om kritiek te leveren op zijn opvoedmethode?’

Lezersdilemma: ‘Is het oké om kritiek te leveren op zijn opvoedmethode?’

Lezersdilemma: ‘Is het oké om kritiek te leveren op zijn opvoedmethode?’

Elke week plaatsen we een dilemma op Facebook, omdat we erg benieuwd zijn hoe jullie over bepaalde stellingen denken. Deze week: de 30-jarige Louise, die het niet altijd eens is met de opvoedmethode die haar vriend hanteert. Dat wil ze niet voor de ogen van hun twee dochters laten zien, dus geeft ze het later aan waarop hij haar vaak te soft noemt. Tot een compromis komen, lukt niet.

Lees ook: Lezersdilemma: ‘Is het oké om mijn verjaardagscadeau op te eisen?’

We verzamelden jullie meningen en adviezen over dit dilemma. Wat zou jij doen? Klik hier om mee te praten!

Amber: Begrip opbrengen voor het feit dat ze zich niet leuk gedraagt onder deze, voor een kind ingewikkelde, omstandigheden is iets anders dan begrip opbrengen voor de manier waarop ze zich uit. Jullie staan helemaal niet lijnrecht tegenover elkaar, maar zien het stukje ‘begrip tonen’ anders. Natuurlijk is het logisch dat ze niet lekker in haar vel zit, daar kun je begrip voor hebben en proberen haar af en toe speciale aandacht te geven door iets met haar alleen te doen. Maar als ze zich vervelend gedraagt, moet ze wel weten dat dat niet de manier is; in dat geval dus géén begrip, maar een consequentie.

Suzanne: Ga eens samen uit eten, zonder de kids, vraag iemand om op te passen. In een andere omgeving praat je makkelijker en kom je vaak dichter tot elkaar.

Bianca: Jeetje, wat lastig. Allereerst heel goed dat je dit er met je dochter erbij niet bespreekt. Ik zou er toch nog even rustig voor gaan zitten samen. Aangeven dat je toch samen een middenweg wilt zoeken. Vragen wat hij het belangrijkste vindt hierin. Aan hem bevestigen dat de dingen die overeen komen ook voor jou zo zijn. En dat je alleen een nuance aan wilt brengen in de aanpak. Zoek de overeenkomsten in aanpak zodat je niet tegenover elkaar staat maar naast elkaar. Dat je dochter van jou ook niet alles mag. Maar dat je bijvoorbeeld wil dat ze eerst een keer gewaarschuwd wordt voordat ze straf krijgt.

Besef ook dat jij nog vol hormonen zit en dat een hele korte tijd geleden voor iedereen in het gezin van alles is veranderd. En ook dat iedereen daar anders mee om gaat. Rustig blijven en samenwerken is een goed uitgangspunt.

Jana: Oh man, da’s moeilijk. Zijn argument is echter stompzinnig – sorry, ik heb er geen ander woord voor. Dingen veranderen, jullie zijn zijn ouders niet en zij is hem niet. Je geeft aan dat zowel jij als je dochter op het moment dat de situatie zich voordoet vaak moe zijn. Ik neem aan dat dat ook geldt voor je vriend. Misschien is het dan ook een idee om het gesprek te voeren op een moment dat jullie niet moe zijn. Bij voorkeur waar de kids niet bij zijn, zodat ze jullie gesprek niet horen, want dat lijkt me voor niemand goed. Voor ons werkt het goed om moeilijke gesprekken te voeren op een moment de betreffende situatie een beetje een ver-van-m’n-bedshow is, zodat er absoluut geen druk is om een bepaald iets te doen en dat je allebei wat objectiever naar de situatie kan kijken. Dit is iets wat je zo snel mogelijk wil oplossen voordat het blijvende schade aanricht aan jullie dochter en/of relatie.

Wil je niets meer missen van Flair? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale aanbieding: 10 nummers voor slechts €10.

Beeld: iStock