Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Leven tweelingen langer door hun speciale band?

Leven tweelingen langer door hun speciale band?

Thuis & wonen
Leven tweelingen langer door hun speciale band?

Ben jij een eeneiige tweeling? Dan heb je geluk. Volgens Deense onderzoekers hebben eeneiige tweelingen namelijk minder kans om voor hun 65e onverwachts te overlijden. 

De onderzoekers onderzochten de gegevens van sterfgevallen onder tweelingen en vergeleken deze met de sterftecijfers onder de Deense bevolking. Wat bleek? Tweelingen halen vaker de 65 dan gemiddeld. Uit de Deense studie blijkt trouwens dat eeneiige tweelingen over het algemeen meer profiteren van dit effect dan twee-eiige tweelingen.

Hoofdonderzoeker David Sharrow vermoedt dat tweelingen langer gezond blijven door hun speciale relatie; door hun hechte band zouden ze al op jonge leeftijd meer sociale en emotionele steun ervaren. Dat strookt met eerdere onderzoeken, waaruit bleek dat mensen die getrouwd zijn of veel vrienden hebben ook langer leven.

tweeling2

Na hun 65e verdwijnt het beschermende effect van de ‘tweelingband’. Tweelingen hebben dan evenveel kans om te sterven als anderen. Volgens de wetenschappers is dat logisch. Mensen overlijden in deze levensfase vooral aan ziektes die genetisch zijn bepaald. Op dit soort ziektes hebben tweelingen net zo veel kans als anderen.

Nu maar hopen dat er snel iemand een onderzoek doet naar Nederlandse tweelingen.

 

 

Lees ook:

Bron: NU.nl, Plos One

Shoppen is altijd een goed idee