Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Lekker dessert met meringue

Lekker dessert met meringue

Thuis & wonen
Lekker dessert met meringue

Etentje op de planning staan? Met dit recept tover je in no time een zelfgemaakte meringue met vers fruit op tafel. Aanvallen!

 

meringue_etaon_mess_header

Zomerse Eton mess

Voor 6-8 personen

Dit heb je nodig

35 zelfgemaakte schuimpjes (zie Merinque girls mix-recept hieronder) * 250 g frambozen uit de diepvries * 1 el honing * 500 ml slagroom * 2 el poedersuiker * 400 g vers seizoensfruit (frambozen, bosbessen, aardbeien of een mengsel daarvan) * 2 el gevriesdroogde frambozen

 

Zo maak je het

Maak eerst de schuimpjes (zie het recept hieronder). Haal voor de coulis de frambozen uit de diepvries en doe ze in een steelpannetje, besprenkel ze met de honing en zet ze op matig vuur. Zet als de coulis gaat borrelen het vuur laag tot het zachtjes blijft borrelen en laat het nog tien minuten koken. Proef de coulis als hij een beetje is afgekoeld en voeg indien nodig nog wat honing toe. De smaak moet een beetje zuur blijven, want de schuimpjes zijn al heel zoet. Pureer de coulis met de staafmixer glad en laat hem dan volledig afkoelen. Doe de slagroom en poedersuiker in een mengkom en klop de room tot hij stijf wordt; klop niet te lang door. Begin tien minuten voordat je de Eton mess wilt serveren met het in elkaar zetten van het dessert en niet eerder! Als je het te vroeg doet, wordt het een kleffe bende. Schik de schuimpjes op een serveerschaal. Schep de slagroom rondom de schuimpjes en leg het verse fruit op de slagroom. Schenk de zelfgemaakte coulis erover en bestrooi alles met de gevriesdroogde frambozen. Je kunt ook nog wat noten of gesmolten chocolade toevoegen.

 

Meringue Girls-mix

Voor circa 35 schuimpjes

 

Dit heb je nodig

150 g scharreleiwitten (van 5 middelgrote eieren) * 300 g fijne kristalsuiker

 

Zo maak je het

Bekleed een grote bakplaat met bakpapier. Verwarm de oven voor op 200°C of zet hem op gasstand 6. Bekleed een braadslee met bakpapier, schenk de fijne kristalsuiker erin en zet hem vijf minuten in de oven tot de randen net beginnen te smelten. Door de suiker te verhitten, lost die gemakkelijker op in de eiwitten en wordt het mengsel stabieler en glanzender. Weeg intussen de eiwitten in de mixerkom of een mengkom die niet van plastic is. Zorg dat de kom en garde vetvrij zijn. Begin langzaam te kloppen, zodat er kleine stabiliserende belletjes ontstaan. Voer dan de snelheid op tot het eiwit stijve pieken vormt en je de kom ondersteboven kunt houden zonder dat het eiwit eruit valt. Houd het mengsel goed in de gaten en stop met kloppen voordat het er vlokkig gaat uitzien, want dan is het mengsel te lang geklopt en verliezen de proteïnen hun elasticiteit. Als het goed is, kun je de suiker nu uit de oven halen. Verlaag de oventemperatuur naar 100°C/gasstand ¼. Laat de ovendeur op een kier staan om het afkoelen te versnellen. Zet de mixer weer op de hoogste stand en voeg één voor één volle eetlepels hete suiker toe aan de stijve eiwitten; zorg dat het eiwitschuim steeds weer stijve pieken vormt voordat je een nieuwe eetlepel suiker toevoegt. Kleine klontjes suiker zijn niet erg, maar pas op met grotere brokken gekarameliseerde suiker van de randen van de braadslee; die lossen moeilijk op.

 

Fotografie: David Loftus.

Meringue_Voorplat_kleinDeze recepten komen uit het boek Meringue, Alex Hoffler en Stacey O’Gorman, € 14,99, Kosmos Uitgevers.

 

Shoppen is altijd een goed idee