Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Leef als een luiaard: Waarom er niks mis is met lui zijn

Leef als een luiaard: Waarom er niks mis is met lui zijn

Thuis & wonen
Leef als een luiaard: Waarom er niks mis is met lui zijn

Na het lezen van ‘Leef als een luiaard’, weet journalist Eva Munnik het zeker: zij ís een luiaard! ‘De maatschappij lijkt druk-zijn als verdienste te zien en lui-zijn als een zonde. Gelukkig bevestigt het boek Leef als een luiaard alles wat ik al vermoedde: we moeten luiheid omarmen.’

Volgens bestsellerauteur (ja, dat kan dus naast lui-zijn) Jennifer McCartney is het belangrijker dan ooit dat we al die vooroordelen een keer opzijzetten. En wat is dan een betere mascotte voor de doe-rustig-aan-beweging dan een van de traagste diersoorten die er is: de luiaard?

Luiaards imiteren

Maar even serieus: hoe doe je d at dan, rustig leven? Er moet immers gewerkt worden, kinderen van school gehaald en een huishouden gerund. Ik pak mijn momenten heus wel, maar tijd om eindeloos op de bank te niksen is er niet. Dat is niet erg, zegt McCartney, want de luiaard imiteren kan ook op andere manieren. We zetten er 3 op een rij.

Lees ook:
Heftig: zó veel Nederlanders ervaren stress door werk en sociale druk

1. Trainen is voor sukkels

Intensief sporten is nergens voor nodig. Wandelen of (rustige) yoga is veel beter, aldus McCartney. Dit klinkt als muziek in de oren voor mij als sporthater. Al moet ik bekennen dat ik zelfs te lui ben om te wandelen of naar yoga te gaan. Kan het zijn dat ik nog luier ben dan de luiaard?

Hoe dan ook: voel je niet verplicht je in het zweet te werken, zegt McCartney. “Inspanningen vol cardiotraining zijn synoniem geworden voor discipline en toewijding. Gooi alle gematigdheid overboord en ga lekker een marathon rennen, doe vijftig crunches per dag of beklim de Kilimanjaro, dat is het pad naar gezondheid en een lang leven.”

“Maar nu is er het luiaardprincipe, en dat zegt: trainen is voor sukkels. Of, om het wat milder uit te drukken: er is meer dan 1 manier om gezond te blijven. Langzaam bewegen heeft zo zijn voordelen. Bezigheden als yoga en tai chi hebben als bewezen effect het verminderen van chronische pijn.”

2. No noise

Verder tipt Leef als een luiaard: zorg voor minder lawaai in je leven. Dat is helemaal in mijn straatje. Ik heb namelijk een enorme gevoeligheid voor geluiden. Als kind leek het me zelfs fijn om doof te zijn, zo gestrest werd ik van het piepen van de schommel. Nu nog sleep ik mijn man mee naar een ander restaurant als er een geluidsbox boven ons tafeltje hangt.

Wat blijkt? Luiaards hebben heel kleine oren en ze horen vrij slecht. Het grootste deel van hun leven brengen ze door in relatieve stilte. Volgens McCartney is dat top, want geluidshinder kan nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid.

“Langdurige blootstelling aan harde geluiden kan tot gehoorbeschadiging, slaapstoornissen, hoge bloeddruk en verhoogde stressniveaus leiden. Gebruik oordopjes of een koptelefoon met ruisreductie en vermijd drukke bouwplaatsen en luidruchtige feesten.”

Lees meer
Last van stress? Schoonmaken blijkt het beste medicijn en dít is waarom

3. Knuffel een boom

Luiaards brengen het overgrote deel van hun tijd door in bomen. En daar kunnen wij een voorbeeld aan nemen, aldus McCartney. “Er is een coole gezondheidstrend: forest bathing, ofwel een bad nemen in het bos. Shinrin-yoku (‘de sfeer van het bos in je opnemen’) komt uit Japan, waar het al sinds de jaren 80 van de vorige eeuw onderdeel is van de preventieve geneeskunde. Tijd doorbrengen in de natuur is een wetenschappelijk bewezen manier om je bloeddruk en stressniveau te verlagen en de kwaliteit van slapen, je humeur, je energiebalans en concentratie te verbeteren. Dus, zoek een bos op en ga er middenin staan. Het kan zelfs in een klein park. Adem in en uit, kijk om je heen en weet je wat? Knuffel een boom!”

Kijk voor meer manieren om een luiaard te imiteren in Flair 10. Deze editie ligt van 4 t/m 10 maart in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Tekst: Eva Munnik | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee