Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Lachgas: wat is het en welke risico’s heeft het voor je gezondheid?

Lachgas: wat is het en welke risico’s heeft het voor je gezondheid?

Lachgas: wat is het en welke risico’s heeft het voor je gezondheid?

Dat het gebruik van lachgas niet zonder gevaren is, komt waarschijnlijk niet als een verrassing. Maar uit nieuw onderzoek blijkt het nog gevaarlijker te zijn dan altijd werd gedacht, en dat is precies de reden waarom er een leeftijdsgrens voor zou moeten komen, vindt minister Bruins van Zorg. 

Lees ook: Dit zegt de plek van je puistje over je gezondheid

Ondanks de gevaren van lachgas is de onofficiële drug vrij verkrijgbaar. En juist daarom is het steeds populairder onder jongeren. Verontrustend, vindt de minister van Zorg. Hij wil dat er een leeftijdsgrens van 18 jaar en ouder wordt ingesteld op de verkoop van lachgas, zo luiden de nieuwskoppen.

Maar wat is lachgas precies? En welke gezondheidsgevolgen brengt het gebruik ervan met zich mee? Flair zoekt het voor je uit, want je wil natuurlijk niet dat je kind ermee in aanraking komt.

Wat is lachgas?

Lachgas (distikstofmonoxide) is een kleurloos gas dat bij voornamelijk vroeger als narcosemiddel werd gebruikt. Tegenwoordig zijn er betere alternatieven, waardoor het gebruik voor dit doel afneemt. Vandaag de dag wordt het gas voornamelijk gebruikt in de voedselindustrie, en dat is de reden dat ze ook wel als slagroompatronen over de toonbank gaan. Daarnaast gebruiken mensen lachgas als drug. Dit gebeurde midden jaren 90 al en maakt de laatste jaren een flinke comeback. De ‘drug’ wordt gebruikt door het te inhaleren uit een ballon.

Dit doet het met je

Als je lachgas hebt ingenomen, kun je een dromerige roes ervaren. Daarnaast kunnen lachbuien, een kortdurend euforisch gevoel en hallucinaties een effect zijn wanneer het wordt gebruikt als drug. Lichamelijk kan lachgas ervoor zorgen voor misselijkheid en duizeligheid. Doordat lachgas zorgt voor een tijdelijk zuurstoftekort, kunnen ook hoofdpijn en flauwvallen tot de gevolgen behoren.

Risico’s

Zowel op de korte als op de lange termijn brengt het gebruik van lachgas verschillende risico’s met zich mee. Op korte termijn kunnen bijvoorbeeld de longen, lippen en stembanden bevriezen; dit kan gebeuren als lachgas rechtstreeks uit de gasfles wordt geïnhaleerd. Daarnaast kan er een zuurstoftekort in de hersenen ontstaan, met duizeligheid, hoofdpijn en evenwichtsstoornissen als gevolg. Erg gevaarlijk, want hierdoor kunnen gebruikers een harde val maken. Kom je ermee in aanraking als je zwanger bent, dan kan een zuurstoftekort grote gevolgen hebben voor de baby.

Op de lange termijn kan lachgas hersenschade veroorzaken. Langdurig chronisch gebruik van lachgas kan zorgen voor neurologische stoornissen; dit komt doordat lachgas de werking van vitamine B12 blokkeert.

Meer lezen over de gevaren van lachgas? Alle informatie erover vind je op de website van Jellinek, een van de grootste instellingen voor verslavingszorg in Nederland.

Volg jij onze huishoudpagina al? Hier vind je al onze huishoudtips handig op een plek: www.facebook.com/flairathome

Bronnen: RTL NieuwsJellinek | Beeld: iStock