Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Zó veel zin in: dít is alles wat je moet (én wil!) weten over ‘La Casa de Papel’ seizoen 5

Zó veel zin in: dít is alles wat je moet (én wil!) weten over ‘La Casa de Papel’ seizoen 5

Thuis & wonen
Zó veel zin in: dít is alles wat je moet (én wil!) weten over ‘La Casa de Papel’ seizoen 5

‘La Casa de Papel’ is een van de populairste shows op Netflix en het vierde seizoen eindigde met een geweldige cliffhanger. Verschijnt er een vijfde seizoen over de bankrovers met de rode overalls en hun creepy Dalí-maskers, en zo ja, wanneer? We zetten alle info even voor je op een rijtje.

‘La Casa de Papel’ seizoen 5

Aan het einde van La Casa de Papel seizoen 4 (of seizoen 2, deel 2; het is maar hoe je het bekijkt) zijn Tokyo, Denver, Rio en de rest van de bende nog steeds omsingeld door de politie, in de Bank van Spanje. Een vervolgseizoen is dus een vanzelfsprekendheid, maar hoe staat het daar precies mee? Dit hebben we kunnen vinden.

De tekst gaat verder onder de trailer.

‘La Casa de Papel’ seizoen 5: releasedate

Officieel is het La Casa de Papel seizoen 5 nog niet bevestigd door Netflix, maar een vervolg is eigenlijk al een zekerheid. Volgens de Spaanse televisiegids FormulaTV staat seizoen 6 zelfs al in de steigers. La Casa de Papel-bedenker Alex Pina heeft wel onofficieel gezegd dat het seizoen 5 eraan komt, maar wilde verder helemaal niets kwijt: “Anders gooit Netflix een bom op mijn huis!”

Opnames uitgesteld

De opnames van de vijfde reeks stonden eigenlijk gepland voor begin 2020, maar ze zijn nog niet begonnen. Spanje werd zwaar getroffen door het coronavirus, en hoewel de pre-productie van La Casa de Papel seizoen 5 gestart is, zal het volgens de Financial Times “nog een paar maanden duren voor er gefilmd kan worden.”

De tekst gaat verder onder de foto.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Quarantine mood

Een bericht gedeeld door Úrsula Corberó 🐣 (@ursulolita) op

Inschatting

Het derde en vierde seizoen van La Casa de Papel werden achter elkaar opgenomen vanaf oktober 2018 tot aan augustus 2019. Het derde seizoen stond daarna vanaf juli 2019 online, terwijl het vierde in april 2020 volgde. Op basis hiervan kunnen we een redelijke inschatting maken, maar neem het dus met een korreltje zout.

Coronavertraging

De opnames voor La Casa de Papel seizoen 5 (en waarschijnlijk 6) staan momenteel gepland voor november 2020. Als er in de tussentijd geen gekke dingen gebeuren (je weet het maar nooit in rampjaar 2020), dan zou het zomaar april of mei 2021 kunnen worden. La Casa de Papel lijkt dus een beetje tussen alle coronavertraging door te fietsen.

Recap: ‘La Casa de Papel’ seizoen 4

Nadat Lissabon het hele vierde seizoen in handen van de politie was, zetten El Profesor en Marseille een gedurfd ontsnappingsplan in werking. Lissabon eindigt in de Bank van Spanje, waardoor de bende weer compleet is. Bíjna compleet moeten we zeggen, want de overenthousiaste beveiliger Gandía schoot de hulpeloze Nairobi (Alba Flores) door haar hoofd in de schokkendste scène van La Casa de Papel tot nu toe. Terwijl de Professor nog aan het bijkomen is van de geslaagde reddingsactie om Lissabon te bevrijden, wordt hij gevonden door de geflipte rechercheur Alice Sierra (Najwa Nimri). Over haar gaan overigens de meest wilde theorieën rond.

De tekst gaat verder onder de tweet.

Nodige spanningen

In La Casa de Papel seizoen 4 vochten de bankrovers elkaar bijna continu de tent uit. De relatie tussen Tokyo en Rio stond op springen, nadat Rio zwaar gemarteld werd door de politie. Om zijn trauma’s te verlichten sprak hij veel met Stockholm (Esther Acebo), maar daardoor dacht Denver weer dat Rio achter zijn vriendin aan zat. De gepasseerde controlfreak Palermo liet ondertussen de gestoorde killer Gandía vrij die het team ongelooflijk veel problemen bezorgde. Palermo vond achteraf dat hij niet zo slim bezig was geweest, en maakte het goed met Helsinki die eerder erg gekwetst was na een onenightstand.

Lees ook
Totáál ander persoon: zo ziet Gandía uit ‘La Casa de Papel’ er in het dagelijkse leven uit

Kogel

De vervelende Artúro (Enrique Arce) maakte ondertussen gebruik van de gijzeling door zijn medegijzelaars te drogeren én te bepotelen. Alleen Manila (Belén Cuesta), een nieuw lid van de bende die undercover tussen de gijzelaars zat, wist Artúro’s plannen om in opstand te voorkomen; zij joeg een (welverdiende!) kogel in zijn been. Oh ja, en dan waren er natuurlijk nog duizend politieagenten die La Resistencia omsingelden… Het team is zwaar gehavend, maar de neuzen staan gelukkig weer dezelfde kant op.

De tekst gaat verder onder de tweet.

Het verhaal van ‘La Casa de Papel’ seizoen 5

Dat El Profesor moet ontsnappen aan Sierra is evident: zonder zijn leiding is de bankoverval gedoemd te mislukken. Mogelijk speelt Marseille hierin een rol, maar het zou ook helemaal anders kunnen gaan. De politie vroeg Alice Sierra om de schuld op zich te nemen voor het martelen van Rio, maar ze besloot juist te vertellen dat alle hotemetoten van de politie achter deze misdaad zaten! Sierra’s carrière is voorbij (en de gevangenis dreigt!), dus mogelijk… wil ze zich juist aansluiten bij La Resistencia? Sierra heeft een kind op komst, kan nergens heen én zint op wraak op het Ministerie van Justitie. Gooit ze dat allemaal weg om El Profesor dwars te zitten?

Nog weinig bekend

Er is nog weinig bekend over het verhaal van La Casa de Papel seizoen 5, maar aan de hand van deze gebeurtenissen kunnen we al lekker veel speculeren. Bovendien staat in de aftiteling van seizoen 4 mogelijk een dikke hint naar het nieuwe seizoen. De aftiteling eindigt met een versie van Bella Ciao die wordt gezongen door… de actrice die Alice Sierra (Najwa Nimri) vertolkt. Dat kán bijna geen toeval zijn, toch?

De tekst gaat verder onder de video.

Bindingsangst

Denver en Stockholm kunnen ondertussen weer door een deur, maar de relatie tussen Tokyo en Rio is nog erg onzeker. Tokyo verliet Rio in seizoen 3 vanwege heftige bindingsangst, leek toch weer verliefd op hem, maar flirtte openlijk met Denver. Hopelijk kunnen ze het weer bijleggen, maar met een dode Nairobi en de omsingeling van de bank hebben ze wel meer dingen aan hun hoofd.

Waar?

La Casa de Papel-bedenker Alex Pina heeft in verschillende interviews aangegeven dat hij met de serie graag eens een uitstapje zou maken naar een ander land; waarschijnlijk ergens in Zuid-Amerika. Alleen dat geldt nog niet voor het komende seizoen. Itziar Ituño gaf aan dat de huidige kraak in de Bank van Spanje in seizoen 5 eindigt. Mogelijk gaat La Resistencia in seizoen 6 internationaal óf verschijnen er daarna een paar spin-offs?

Terugkerende castleden in ‘La Casa de Papel’ seizoen 5

Netflix heeft nog geen officiële castlijst voor La Casa de Papel seizoen 5 vrijgegeven. We gaan er gewoon vanuit dat Tokyo (Úrsula Corberó), De Professor (Álvaro Morte), Lissabon (Itziar Ituño), Denver (Jaime Lorente), Rio (Miguel Herrán), Helsinki (Darko Peric), Marseille (Luka Peros), Stockholm (Esther Acebo), Palermo (Rodrigo de la Serna), Manila (Bélen Cuesta) én de doodvervelende Artúro (Enrique Arce). Najwa Nimri is ongetwijfeld te zien als oud-rechercheur Alice Sierra, maar of dat als vijand of bondgenoot is, is nog onduidelijk. In principe keren alle bekende gezichten dus terug, maar Nairobi (Alba Flores) is wel een twijfelgeval. Nairobi werd doodgeschoten en kreeg zelfs een soort uitvaart, dus haar zien we in elk geval niet meer in levenden lijve.

De tekst gaat verder onder de video.

Nairobi

Betekent dit dat Nairobi helemaal uit La Casa de Papel verdwijnt? Niet per se: Berlin (Pedro Alonso) kwam aan het einde van seizoen 2 om het leven, en hij is nog stééds een vaste kracht in de serie door een groot aantal flashbacks. Nairobi-fans, en dat zijn er best veel, hoeven dus niet helemáál te wanhopen. Aan de andere kant vertelde Alba Flores in de docu La Casa de Papel: El Fenómeno dat ze “niets in het vooruitzicht heeft, en wel toe is aan een beetje rust”. Berlin zelf keert mogelijk ook terug, hoewel zijn verhaallijn na de flashbacks van de verliefde Palermo grotendeels uitgespeeld lijkt… we durven er geen geld op te zetten.

Het succes van ‘La Casa de Papel’ bij Netflix

La Casa de Papel vertelt het verhaal van een groep criminelen, die onder de leiding van de briljante Professor Spaanse geldinstituten overvallen. Om rijk te worden, natuurlijk, maar óók om het gewone volk te inspireren om zich te verzetten tegen economische uitbuiting. Dat klinkt enorm politiek, maar de nadruk van de show ligt op de overvallers en hun tragische (soms bizarre!) levens.

Moeilijk begin

De show verscheen eerst op de Spaanse zender Antena 3, maar werd daar na twee seizoenen stopgezet. La Casa de Papel was best geliefd, maar wist in Spanje geen records te breken. Dit veranderde toen Netflix de serie kocht. De show werd de best bekeken niet-Engelstalige show op het streamingplatform ooit.

De tekst gaat verder onder de video.

Documentaire

Niet zo gek: het tempo ligt hoog, de personages zijn allemaal interessant, de show is sexy, spectaculair, cool en heeft al aardig wat iconische beelden opgeleverd (de rode overalls en Dalí-maskers!). Daarnaast speelt de Spaanse taal ook een rol: na het Mandarijn-Chinees is dat de meest gesproken taal ter wereld. In Zuid-Amerika zijn veel mensen helemaal loco van La Casa de Papel. De serie is niet altijd even geloofwaardig, maar in dit geval nemen we dat voor lief. De makers van de show probeerden de populariteit van de misdaadserie te verklaren in een documentaire: La Casa de Papel: El Fenómeno. Mocht je ‘m nog niet gezien hebben op Netflix: het is een behoorlijke aanrader.

De tekst gaat verder onder de video.

Fans wachten op méér ‘La Casa de Papel’

La Casa de Papel keert op zijn vroegst terug in het voorjaar van 2021. Het duurt dus nog even, maar zoals gezegd lijkt het coronavirus in elk geval niet voor extra vertraging te zorgen. Wist je trouwens dat actrice Itziar Ituño zelf COVID-19 opliep? Hopelijk blijft de rest van de cast gezond, want hoe eerder de serie terugkeert hoe beter!

De tekst gaat verder onder de tweets.

‘La Casa de Papel’ seizoen 5 geruchten en speculatie

Aangezien Netflix niets loslaat over La Casa de Papel seizoen 5, is het verdraaid lastig om gegrond te speculeren. Online doen verschillende theorieën de ronde. Zo denken sommige fans dat alleen Tokyo het vijfde seizoen overleeft(!), omdat zij de verteller van de serie is. Hoewel La Casa de Papel niet vies is van een shocker hier en daar, lijkt het ons niet zo goed bij de serie passen.

Lees ook
Op een rij: dít zijn de meest gehoorde theorieën van fans over ‘La Casa de Papel’ seizoen 5

Vreemde snuiter

Een (iets) minder vergezochte theorie is dat El Profesor zijn team in de steek laat, al dan niet gedwongen door Alice Sierra. In de eerdere seizoen blijkt nergens dat El Profesor twijfelt over zijn relatie met Lissabon, en het leiden van de groep, maar dat kan veranderen. In een rondetafelgesprek op het Chelsea Film Festival zei Álvaro Morte dat hij hoopt dat El Profesor uiteindelijk weer alleen eindigt. “El Profesor is eigenlijk een vreemde snuiter. Het grootste deel van zijn leven was hij enorm eenzaam: de kraken die hij zette, de vrienden die hij maakte en de liefde die hij vond bij Raquel zijn maar één hoofdstuk in zijn levensverhaal. Als we het hebben over het einde van El Profesor, dan zou ik hem graag weer alleen zien. Hij is het gewend om alleen te zijn, en het is voor hem ook een stuk makkelijker.” In dat geval mag Lissabon wel uitkijken. Of… moet de professor juist uitkijken voor zijn geliefde? Is… is het al april?

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Superguide.nl | Beeld: Giphy

Shoppen is altijd een goed idee