Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Hmm: kunnen honden en katten hun broers en zussen herkennen?

Hmm: kunnen honden en katten hun broers en zussen herkennen?

Hmm: kunnen honden en katten hun broers en zussen herkennen?

Misschien heb je door de coronacrisis wel een puppy of kitten gekocht of ben je al een aantal jaar eigenaar van een trouwe viervoeter. Experts deden een onderzoek naar honden en katten. Zij vroegen zich af of de huisdieren elkaars broers en zussen na en aantal jaar nog zouden herkennen en kwamen tot een aantal ontdekkingen.

Japans onderzoek

Uit een Japans onderzoek in 2000 bleek dat wilde kattenbroers en -zussen elkaar zodanig herkennen dat ze niet met elkaar moeten voortplanten. Best een knap trucje van Moeder Natuur. Katten in het wild ‘herkennen’ broers en zussen dus wel, maar hoe zit dat met tamme huisdieren?

Enige herkenning zichtbaar

Grappig om te zien is dat er bij huiskatten en honden ook enige herkenning zichtbaar is. Broers en zussen zouden het beter met elkaar kunnen vinden, dan zomaar een soortgenoot. Elkaar begroeten gaat veel liefelijker. Daarnaast gaat samen slapen en eten zonder ruzie. Dit hoeft echter niet gelijk te betekenen dat  ze elkaar ook echt herkennen.

Geuren

Of katten en honden hun familie herkennen heeft veel betrekking op een geur. Is het een geur die ze herkennen? Dan zijn honden en katten vaak veel sneller op hun gemak. Deze geur geeft voor hen geen teken van gevaar. Kittens hebben een sterkte socialisatiefase. In deze fase staan ze open voor nieuwe dingen. Na ongeveer 8 weken vinden ze alles wat hen onbekend is eng.

Lees ook
Kattenliefhebbers opgelet! Deze bloem is extreem giftig voor katten

Conclusie

Waarschijnlijk hebben honden en katten geen besef van familie, maar herkennen ze vooral de geur van hun familiegenootjes. Toch kan niet elke hond of kat de specifieke geur van zijn of haar familie herkennen. Onderzoekers verklaren dat ze alleen de geur kunnen herkennen als ze elkaar minimaal zestien weken na de geboorte hebben gezien en geroken.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle | Beeld: Getty Images