Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Hatsjoe! Kun je echt verkouden worden door koud weer?

Hatsjoe! Kun je echt verkouden worden door koud weer?

Hatsjoe! Kun je echt verkouden worden door koud weer?

‘Kleed je warm aan, anders vat je kou’ is vast een zinnetje dat we allemaal wel eens gehoord zullen hebben. Maar, kun je eigenlijk ook écht verkouden worden door het weer? Het antwoord ligt iets gecompliceerder dan je denkt.

Virus

Om meteen maar antwoord te geven op de grote vraag: nee, je kunt niet verkouden worden door het weer. Je kunt alleen verkouden worden door een virus, maar omdat er meerdere verkoudheidsvirussen bestaan, kun je met gemak meerdere keren achter elkaar (of zelfs tegelijk) heel erg verkouden worden.

Vatbaarder

Waar komt de uitspraak dan vandaan? Er zit ergens wel een kern van waarheid in. Tijdens de koudere maanden ben je wel vatbaarder voor virussen en loop je wel meer kans om een infectie op te lopen. Als het buiten vriest drogen je neus, keel en slijmvliezen sneller uit, waardoor het makkelijker is voor een virus om je lichaam binnen te dringen. Virussen blijven namelijk langer leven in koude, droge lucht.

Lees ook 
Verkoudheid of toch corona? Dit zijn 4 manieren om thuis fit te blijven

Weerstand

Hoe voorkom je dan toch dat je snel verkouden wordt? Een verkoudheid totaal voorkomen kan natuurlijk nooit, maar je kunt het jezelf wel makkelijker maken. Belangrijk is om aan je weerstand te werken en ervoor te zorgen dat je je vitamines, groentes en fruit binnenkrijgt. Daarnaast kun je ook vaker je huis goed ventileren om frisse lucht binnen te krijgen.

Word je toch verkouden? Blijf dan vooral binnen en rust goed uit. En laat je eventueel testen wanneer je corona-achtige klachten hebt.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Vriendin.nl, beeld: iStock