Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Kruiden als medicijn

Kruiden als medicijn

Kruiden als medicijn

Wat zouden onze gerechten saai zijn zonder kruiden! Maar ze zijn zoveel meer dan alleen smaakmakers. Vijf kruiden als medicijn.


kruiden

 

Gebruik kaneel voor meer dan je zelfgebakken appeltaart. Het kruid schijnt harstikke gezond te zijn. Meng water met kaneel en honing als wonderdrankje. Het helpt tegen een blaasinfectie, verlaagt je cholesterol, geeft je een frisse adem. Nog even doorgaan? Ook bij maagpijn, verkoudheid of als je wil afvallen kan kaneel je helpen.

Dille is een fris, maar overheersend kruid. Het is heerlijk in sauzen of bij vis. De zaden van dille bevorderen de spijsvertering. Als je een aftreksel van de zaden vindt, verhelpt het de hik, buikpijn, slapeloosheid en winderigheid. Het is erg gezond, want het bevat meer vitaminen dan de meeste groenten!

Kurkuma is een geel kruid dat je perfect door Oosterse gerechten kunt gooien. Het is een van de kruiden in kerrie en geeft een bittere smaak. Verrassend genoeg blijkt dat dit kruid enorm veel gunstige effecten heeft op kanker. Het is een sterke antioxidant, die onze cellen beschermd tegen beschadiging. Daarnaast houdt het je cellen gezond. Er is nog niet voldoende onderzoek, maar kurkuma is een veelbelovend kruid.

Nootmuskaat en foelie komen van de nootmuskaatboom. Foelie wordt gemaakt van de zaadrokken. De inhoud van de noot wordt in de dop gedroogd als nootmuskaat. Allebei zijn ze goed voor de spijsvertering. Neem niet teveel van dit kruid. Het kan hoofdpijn opwekken, omdat er een giftige stof in zit. Bij meer dan 5 gram kan je een droge mond, een rood hoofd, versnelde pols en koorts krijgen. Bij zwaar overmatig gebruik ga je zelfs hallucineren.

Word jij elk begin van de winter weer verkouden? Meer koriander eten! Het verhoogt je immuunsysteem en reinigt je bloed. Zo ben je minder vatbaar voor virussen bij het wisselen van het seizoen. Het stimuleert je eetlust en is rijk aan vezels, magnesium en kalium. Het kauwen op korianderzaadjes jaagt de geur van knoflook weg en geeft je een frisse adem.

Beeld: Wohnidee