Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Krankzinnig: 2016 was het warmste jaar ooit op de Noordpool

Krankzinnig: 2016 was het warmste jaar ooit op de Noordpool

Krankzinnig: 2016 was het warmste jaar ooit op de Noordpool

Weer een nieuwtje in de ‘Oeps, nog iets waar we allemaal aan zullen doodgaan’-rubriek. De laatste 12 maanden waren de warmste ooit op de Noordpool. De opwarming gebeurt er twee keer zo snel als in de rest van de wereld, en zelfs in de herfst en winter blijft het abnormaal warm. Dat meldt de Amerikaanse weerdienst National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Volgens de weerdienst heeft het smelten van de ijskappen een grote impact op de rest van de wereld. Zo zullen we te maken krijgen met steeds meer extreme weerfenomenen.

De gemiddelde luchttemperatuur op de Noordpool was 3,6 graden warmer dan bij de start van de metingen in 1900. De watertemperatuur bij Groenland lag zelfs al 5 graden hoger dan het gemiddelde van de afgelopen 30 jaar.

De grafiek die aantoont hoeveel gigaton ijs er jaarlijks verdwijnt uit de Groenlandse landmassa, spreekt boekdelen.

1761910

De overvloed van CO2 zal ook onze oceanen verzieken. De zuurtegraad van het water stijgt snel, met alle gevolgen vandien voor de vissen en de zeeplanten. Luguber nieuws: 50 % tot 85 % van onze zuurstof wordt geproduceerd door plankton.

 

Kan het nog deprimerender? Ja. Hier is een schattig ijsberejong om je aan het huilen te brengen. Als deze trend zich voortzet, zal onze wereld verder moeten zonder deze schatjes.

Lees ook: