Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Voor het eerst sinds 1909: deze Koningsdag is er een Superkoningsmaan te zien

Voor het eerst sinds 1909: deze Koningsdag is er een Superkoningsmaan te zien

Voor het eerst sinds 1909: deze Koningsdag is er een Superkoningsmaan te zien

Naast de 54e verjaardag van Willem-Alexander is er nóg een speciale gebeurtenis deze Koningsdag. Er is namelijk een Superkoningsmaan te zien. En da’s net zo bijzonder als het klinkt, want het is de eerste sinds 1909!

Once in a lifetime

Een Superkoningsmaan klinkt heel indrukwekkend – is het ook, don’t get us wrong– maar eigenlijk betekent het gewoon dat je een supermaan kunt zien, maar dan op Koningsdag. Mis je ‘m deze keer? Dan heb je pech, want de volgende keer zal het pas in 2127 weer het geval zijn.

Superkoningsmaan

Volgens Weeronline.nl lijkt de supermaan 5 procent groter dan een gemiddelde volle maan. Dit komt doordat het hemellichaam dichter bij de aarde staat. De afstand tussen de maan en ‘onze’ planeet verandert gedurende het jaar, doordat de maan geen cirkelvormige maar een elliptische baan (een soort uitgerekte cirkel) om de aarde heeft. Gemiddeld is de kloof tussen beide zo’n 384.000 kilometer, bij de supermaan ‘slechts’ 357.000.

Minder moe bij volle maan?

Als we onderzoek van de Universiteit van Basel mogen geloven, zit er inderdaad een kern van waarheid in. De proefpersonen van hun studie vielen namelijk wel degelijk vijf minuten later in slaap tijdens een volle maan. Dit zou te maken hebben met een lagere melatonineproductie, waardoor je minder snel moe bent. Een kleine kanttekening: het onderzoek werd onder slechts 33 deelnemers gehouden die allen moesten slapen in een kamer zonder ramen. Uit een studie van het Nijmeegse Donders Instituut blijkt weer dat het hemellichaam geen effect heeft op ons slaapritme. De cijfers van dit onderzoek zijn indrukwekkender: er werden 22.000 nachten geobserveerd.

Lees ook:
‘Coro-ningsdag’ nummer twee: zó maak je er met je kids toch een feestelijke dag van

Geen wolkje aan de lucht

Je kunt een supermaan dus normaal gezien vier opeenvolgende maanden spotten, maar op Koningsdag is dus wel vrij uniek. En we hebben geluk: er is waarschijnlijk geen wolkje aan de lucht. Hierdoor kun je dit verschijnsel éxtra goed zien. Toch zijn sluierwolken helemaal niet verkeerd. Wanneer deze namelijk een kring vormen om maan, krijg je een superkoningsmaanhalo. Wanneer moet je buiten gaan zitten? Nou, om 21.40 komt de maan op in het zuidoosten. Stoeltje klaar en loeren maar.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: VIVA.nl | Beeld: Pexels