Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > ‘Coro-ningsdag’ nummer twee: zó maak je er met je kids toch een feestelijke dag van

‘Coro-ningsdag’ nummer twee: zó maak je er met je kids toch een feestelijke dag van

‘Coro-ningsdag’ nummer twee: zó maak je er met je kids toch een feestelijke dag van

In 2020 dachten we dat we met een jaar zonder Koningsdag een uniek en historisch moment beleefden op 27 april. Maar surprise, surprise… morgen zijn we exact een jaar verder en zitten we er helaas nog bijna hetzelfde bij. Wederom geen fysieke rommelmarkten, geen grote events, niet hossen op de grachten. ’s Lands favoriete feestdag – vorig jaar vanwege het thuisblijf-advies nog omgedoopt tot Woningsdag – is dit jaar echter wel een (heel) klein beetje gezelliger, want het koningspaar gaat ditmaal wél weer op pad en er worden her en der tóch leuke, coronaproof activiteiten georganiseerd. Gelukkig kun je er thuis met de kinderen heus iets feestelijks van maken. We delen enkele fijne tips die NU.nl op een rij zette.

Knutsel een kroon

Eén van de dingen die je goed kunt doen als je binnen moet blijven, is knutselen. Koningsdag is de perfecte dag om samen met je kinderen een mooie kroon te maken, die ze vervolgens de rest van de dag kunnen dragen. Annemieke van mamablog Lady Lemonade laat zien hoe je met gekleurd papier, lijm, een schaar, versiersels, een splitpen en een perforator een prachtige Koningsdagkroon maakt.

Speel Oudhollandse spelletjes

Dit jaar is de koninklijke familie in Eindhoven voor een coronaproof viering van de 54e verjaardag van koning Willem-Alexander, maar door alle maatregelen is dat wederom zonder veel inwoners en andere publiek. De Oudhollandse spelletjes waar de familie zich doorgaans aan waagt op 27 april zitten er ook nu niet in, maar kun je thuis natuurlijk alsnog samen doen. Maak in je huis en in de tuin een spelletjesparcours met ouderwetse spelletjes, zoals zaklopen, koekhappen, spijkerpoepen, beschuitfluiten en ezeltje prik. Gegarandeerd grote lol.

Online vrijmarkt

Net als vorig jaar kan er ook deze editie rondgesnuffeld worden op virtuele vrijmarkten. Geef je kinderen een klein bedrag om te besteden en ga samen op koopjesjacht. Of verzamel zelf alle spullen die weg mogen en stal ze uit op een online-kleedje. Dit kan bijvoorbeeld op de Digitale Vrijmarkt Koningsdag Zevenbergen 2021, de Rozenburgse Koningsdag online kleedjesmarkt of op de Koningsdag Verkoop Zaandam. Verder wordt in Friesland een heuse coronaproof Opritmarkt Koningsdag georganiseerd en heeft de buurtapp Nextdoor een grote digitale kledingmarkt in het leven geroepen. Voor elke Nederlandse gemeente is een speciale digitale groep aangemaakt waarin Nextdoor-leden tussen 09.00 en 21.00 uur kunnen kopen en verkopen.

Grabbelton

Een geliefd vrijmarktonderdeel is de grabbelton. Voor een klein bedrag kunnen kinderen dan grabbelen naar een cadeautje. Zo’n grabbelton kun je thuis natuurlijk makkelijk namaken. Vul een kartonnen doos, een grote pan of een paraplubak met stro of propjes krantenpapier. Pak kleine cadeautjes in (bijvoorbeeld een autootjes, een spinner of een mooie pen) en verstop ze in de grabbelton. Laat je kinderen om de beurt grabbelen naar een cadeautje.

Proosten op de koning

Bereid samen oranje hapjes voor en zet alvast een fles (kinder)bubbels koud. Om 16.30 uur is het namelijk ook dit jaar tijd voor de Nationale Toost, een Koningsdagtoost die in heel Nederland tegelijkertijd wordt uitgebracht. Of het nou binnen is, op het balkon of in de voor- of achtertuin, hef samen met je kind(eren) het glas op betere tijden en de gezondheid van iedereen. Mooie extra: terwijl je zelf geniet van een lekker drankje, kun je nu ook een ‘borreltje’ aan het Oranje Fonds doneren. Zij besteden iedere cent van die 2,50 aan de bestrijding van eenzaamheid onder ouderen, in coronatijd een nóg belangrijker doel dan normaal.

Het grootste koningsdagconcert

De band The Streamers verzorgt op Koningsdag een livestreamconcert vanaf een wel heel bijzondere locatie: het terrein van Paleis Noordeinde in Den Haag. “De grootste band uit de Nederlandse popgeschiedenis”, zoals ze zichzelf omschrijft, is in coronatijd opgericht door Guus Meeuwis en Kraantje Pappie. Andere bandleden zijn onder anderen Rolf Sanchez, Suzan & Freek, VanVelzen, Davina Michelle, Paul de Munnik, Typhoon, Thomas Acda, Diggy Dex, Nick & Simon, Maan, Paul de Leeuw, Duncan Laurence, Armin van Buuren, Danny Vera en Miss Montreal. Het concert om 20.00 uur is gratis te bekijken.

De tekst gaat verder onder de video.

Lees ook
Tóch nog een feestje met Koningsdag: The Streamers live vanuit Paleis Noordeinde

Meer muzikaal vermaak

Gedurende de dag kun je ook al genieten van de artiesten van The Streamers. Qmusic zendt op Koningsdag uit vanaf Paleis Noordeinde, waar dj’s Menno Barreveld, Wim van Helden, Kai Merckx en Domien Verschuuren de hele dag leden van de band ontvangen voor interviews en liveoptredens. Verder staat NPO Radio 2 dinsdag 27 april in het teken van ‘De Dag van de Nederlandse Popmuziek’ en draait dan ook niets anders dan dat. Ook hier is live muziek te horen van onder anderen Nona, Alain Clark, Douwe Bob, Chef’Special, Blaudzun, Son Mieux en WIES, die óók op een bijzondere locatie mogen optreden: Paleis Het Loo in Apeldoorn.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: iStock