Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Dít is er nog over van Koningsdag 2020 (en da’s niet heel veel)

Dít is er nog over van Koningsdag 2020 (en da’s niet heel veel)

Dít is er nog over van Koningsdag 2020 (en da’s niet heel veel)

De komende Koningsdag krijgt een totaal andere vorm dan normaal. Half maart werd de nationale viering van Koningsdag op 27 april in Maastricht al geschrapt vanwege het nieuwe coronavirus en nu is een nieuwe invulling van de normaal grootse landelijke feestdag duidelijk.

Festiviteiten? Tja…

Zoals al te verwachten viel, is er weinig meer over van de feestelijkheden. Koningsdag wordt Woningsdag, met onder meer een digitale kleedjesmarkt, brieven van kinderen voor de koning en een nationale toost. Dat meldt de Koninklijke Bond van Oranje Verenigingen (KBOV) woensdag.

Koningsdag 2020: saamhorigheid

“Koningsdag staat in 2020 in het teken van saamhorigheid. Normaliter zijn duizenden vrijwilligers al maanden bezig om voor hun gemeenschap een mooi feest te organiseren op Koningsdag. Als gevolg van de coronacrisis zijn deze evenementen afgelast. Wij hebben onze leden opgeroepen om met veilige alternatieven te komen. Daar is volop gehoor aan gegeven. In deze barre tijden is er behoefte aan gezamenlijkheid”, zegt voorzitter van de KBOV en burgemeester van Gouda Pieter Verhoeve.

Verbinding en vreugde

De KBOV roept iedereen op 27 april de vlag uit te steken. “Voor de jarige koning en voor elkaar. Voor het zorgpersoneel, voor de onderwijzers, voor iedereen die zich inzet voor de samenleving.” Ook wordt gevraagd of overal tussen 09.45 en 10.00 uur de klokken kunnen worden geluid, “als teken van verbinding, verdriet en vreugde”. Om 10.00 begint de Nationale Aubade met het zingen van het Wilhelmus. Daarna zal Verhoeve de koning feliciteren vanuit het stadhuis van Gouda.

Een brief voor de koning

Aan kinderen wordt gevraagd of ze een brief of tekening willen maken voor de koning. De brieven worden gebundeld en de bedoeling is ze aan de koning te overhandigen. “Ze zullen deze periode nooit meer vergeten. Hoe voelen ze zich? Wat houdt ze bezig?” Ali B. is ambassadeur van dit project. Verder roepen de oranjeverenigingen, Ali B. en burgemeesters muzikanten en artiesten op om tussen 15.00 en 16.00 uur op te treden voor de ouderen in hun gemeenschap.

Lees ook
Code rood voor de dag van Oranje: viering Koningsdag officieel afgelast wegens coronavirus

Daar moet op gedronken worden

De dag wordt afgesloten met een thuistoost. Om vier uur heft iedereen het glas op de koning, die 53 jaar wordt. Hij zou zijn verjaardag eigenlijk in Maastricht vieren, maar blijft nu noodgedwongen thuis.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock