Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Blikjes vis gehamsterd? Zo maak je er snel iets lekkers én gezonds van

Blikjes vis gehamsterd? Zo maak je er snel iets lekkers én gezonds van

Thuis & wonen
Blikjes vis gehamsterd? Zo maak je er snel iets lekkers én gezonds van

Misschien ben je iets te enthousiast geweest tijdens de hamsterperiode en heb je alles wat in blik zit meegenomen uit de supermarkt. Zo ook blikjes vis. Nu denk je waarschijnlijk dat je niks lekkers kan bereiden met de ingeblikte zeedieren, maar niets is minder waar. Je kan het namelijk niet alleen lang bewaren, je zet ook nog eens supersnel iets gezonds op tafel.

Koken met vis in blik

Er worden in Nederland maar liefst 41 miljoen (!) blikjes tonijn verkocht per jaar. Toch vinden veel mensen het lastig om te koken met ingeblikte vis. Volgens visliefhebbers Bart van Olphen en Francesca van Berk is het altijd handig om een paar blikjes vis op voorraad te hebben.

Salades

Dat visje uit blik kan je inderdaad niet zo op je bord leggen. Want door het conserveringsproces veranderen de smaak, kleur en textuur van je lekkere visje. Maar door zelf iets meer moeite te doen en je glibberige vriend weer wat kleur, kruiden, zuur en structuur mee te geven, kan je echt wat lekkers op tafel toveren. “Een spinaziesalade met zalm en kokosdressing bijvoorbeeld. Of een pastasalade met tonijn en ricotta, aubergine met granaatappel en sardines”, aldus Van Olphen tegenover NU.nl. “Je zult zien: als je eenmaal begint, kom je vanzelf op allerlei ideeën.” Zijn liefde voor ingeblikte vis ontstond overigens niet in Nederland, maar in landen als Spanje, Portugal en Frankrijk. “Ingeblikte sardines uit Bretagne doen niet onder voor verse sardines.”

Water of olie?

De kenners van vis uit blik weten dat je de keuze hebt om je vis gedrenkt in water of in olie te kopen. Maar wat is nou de beste keuze volgens de experts? Van Olphen en Van Berk kiezen beiden voor olie. Maar dan rest nog de vraag welke olie het beste is. “Zonnebloemolie is het meest neutraal, dus die gebruik ik vaak. Als ik iets mediterraans klaarmaak, kies ik eerder voor vis in olijfolie”, aldus Van Berk. Als je van plan bent om je visje te verwarmen adviseert Van Olphen om olie te gebruiken. Waarom? “Vis in water droogt sneller uit en is vooral geschikt voor koude gerechten waaraan je zelf nog olie of mayonaise toevoegt”, legt hij uit. “Vis die je niet gaat bakken maar wel warm wil eten, kun je twee minuten in kokend water leggen.”

Lees ook
Zo maak je de spullen uit je voorraadkast op (en hoef je niet te hamsteren)

Inspiratie

Maar wat is dan een lekker recept dat je kunt maken met het ingeblikte voedsel? Van Berk gaat voor viskoekjes of visburgers. Deze zijn bij haar thuis altijd een succes. “Dit kun je maken met tonijn, zalm of makreel. Wel voorzichtig bakken, want de burgers vallen snel uit elkaar.”

Recept voor Thaise zalmkoekjes

Zin gekregen in een visje? Met zalm uit blik maak je deze heerlijke Thaise zalmkoekjes van Joor Kitchen. Eet smakelijk!

Benodigdheden

  • 1 blikje 421 gram wilde zalm
  • 1/2 rode peper, fijngesneden
  • 1 eetlepel vissaus
  • klein handje basilicum, fijngesneden
  • 1 ei
  • rasp van 1 limoen
  • 1 eetlepel bloem + 5 eetlepels voor de korst van de Thaise zalmkoekjes
  • peper en zout

Voor de Thaise dipsaus:

  • sap van 1 limoen
  • 2 eetlepels vissaus (om en nabij)
  • 1 eetlepel donkere basterdsuiker (om en nabij)
  • 1/2 rode peper, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook, geperst

Bereidingswijze

  1. Haal de zalm uit het blikje en laat deze goed uitlekken. Verwijder ook eventuele graatjes.
  2. Maak een mengsel van een ei, de vissaus, basilicum, het sap van één limoen en één eetlepel bloem. Voeg deze toe aan de zalm en blijf goed roeren. Als het mengsel na het roeren nog een beetje vochtig is, is het klaar.
  3. Vul een bord of kom met de bloem die je over hebt.
  4. Met het zalmmengsel kan je in totaal acht kleine burgertjes maken. Maak met je handen een burgervorm en wentel elk koekje voorzichtig door de bloem. Alle kantjes van het koekje moeten bedekt zijn. Let op: het mengsel kan wat vochtig zijn, dus doe rustig aan.
  5. Pak er een koekenpan met anti-aanbaklaag bij en verhit een beetje olie of boter op middelhoog vuur. Leg de burgertjes voorzichtig in de pan en zet het vuur wat lager. In ongeveer vier minuten laat je de zalmkoekjes bruin worden. Keer het koekje om en bak de andere kant ook nog eens vier minuten.
  6. Ondertussen heb je tijd voor de dipsaus. Meng alle bovenstaande ingrediënten in een kommetje tot een lekker sausje. Voeg eventueel wat suiker toe als het dipje te zuur of zout is en wat limoensap als deze te zoet is uitgevallen.
  7. Laat de viskoekjes na het bakken nog even uitlekken op een stukje keukenpapier.
  8. Serveren maar! Én aanvallen, natuurlijk.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Nu.nl | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee