Geen Nederlands gezin kan zonder de koelkast. De koelkastdeur is zelfs de meest geopende deur van het huis! Dit en nog veel meer koelkastfeitjes op een rij.
Herinneringen
Eén op de vijf Nederlanders bewaart herinneringen op de koelkast in de vorm van tekeningen, foto’s en magneetjes uit vakantielanden.
Appels en tomaten
Dacht jij ook dat je tomaten in de koelkast moet bewaren? Mis! Tomaten houden juist van warmte. Appels bewaar je juist wél in de koelkast, net als sauzen (mayonaise, ketchup) en eieren. Bewaar die wel in het doosje, niet los in de deur.
Langer vers
Bederft jouw groente en fruit ook zo snel? Zonde! Er bestaan speciale groentelades in koelkasten (zoals Bosch) die je vitaminebommetjes tot drie keer langer vers houden. Zo blijft bijvoorbeeld broccoli veertien dagen goed.
7 jaar
Is je koelkast zeven jaar of ouder? Grote kans dat-ie aan vervanging toe is. Daarmee bespaar je zo’n 45 euro aan stroomkosten per jaar.
1911
De eerste koelkast bedoeld voor een huishouden werd in 1911 gemaakt. Hij kostte duizend dollar, destijds een gigantisch bedrag.
De onderste plank
De onderste plank is het koudste gedeelte van de koelkast. Bewaar hier daarom vlees, vis en gevogelte.
Fornuis
Spaar energie – en dus geld! – door je koelkast niet in de buurt van het fornuis te zetten. En een stukje van de muur, zodat de warmte weg kan.
Vriesvermogen
Ontdooi je vriezer minstens twee keer per jaar. Een dikke vrieslaag zorgt dat het vriesvermogen vermindert en dat kost meer energie.
Maaltijd in de koelkast
Een portie pasta of rijst ontdooien? Zet je maaltijd in de koelkast. De kou die vrijkomt bij het ontdooien scheelt je koelkast weer energie.