Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Paashaast? Zo maak je een snelle pastei uit de koekenpan paddenstoelen & spinazie

Paashaast? Zo maak je een snelle pastei uit de koekenpan paddenstoelen & spinazie

Paashaast? Zo maak je een snelle pastei uit de koekenpan paddenstoelen & spinazie

Met Pasen serveer je eenpansgerechten die eruitzien als een culinair hoogstandje maar die weinig bereidingstijd vergen; vaak doet de oven de rest. Dan heb jij tijd genoeg om te helpen met eieren schilderen of ze verstoppen. Met dit recept maak je een verrassende pastei met paddenstoelen en spinazie, gewoon uit de koekenpan.

Snelle pastei uit de koekenpan

Voor twee personen
Voorbereiding: twintig minuten, bereiding: 55 minuten

Nodig:

  • roomboterbladerdeeg, 320 g, op rol
  • gezouten boter + 2 el extra voor het invetten
  • 1 prei, in dunne ringen
  • 1 ui, gesnipperd
  • 250 g paddenstoelen (elke soort is goed), in kleine stukken
  • 2 el tarwebloem
  • 2 dl hete groentebouillon
  • 100 g gehakte diepvriesspinazie
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 el gehakte peter-selie
  • 1 ei, losgeklopt
  • zout en versgemalen peper
  • groene bladsla, voor erbij

Bereiding:

  1. Haal vijftien minuten voor de pastei in de oven moet het bladerdeeg uit de koelkast. Verwarm tegelijkertijd de oven voor op 180°C.
  2. Smelt een klontje boter in een middelgrote ovenvaste koekenpan (20-25 cm Ø) op laag vuur totdat de boter schuimt. Bak daarin de prei en ui circa zes minuten zonder ze bruin te laten worden. Schuif het ui-preimengsel naar één kant en doe de paddenstoelen in de pan. Bak ze op laag vuur tot ze bruin beginnen te worden. Doe nog een klontje boter in de pan, laat die smelten en voeg de bloem toe. Roer alles door elkaar en bak nog eens een paar minuten.
  3. Voeg steeds met een paar eetlepels tegelijk de hete bouillon toe en roer om een saus voor de pastei te krijgen. Voeg, zodra alle bouillon is toegevoegd, de diepvriesspinazie erbij en laat die smelten in de saus. Voeg eventueel de knoflook en de peterselie toe. Bak alles al roerend nog twee minuten, proef en voeg zo nodig meer zout toe en zwarte peper.
  4. Neem de pan van het vuur en vet de rand van de pan in met boter. Snijd uit het bladerdeeg een cirkel die circa vier cm groter is dan de pan. Leg het deegdeksel op de pan en bestrijk met het losgeklopte ei. Maak twee kleine sneden in het deegdeksel, zodat de stoom kan ontsnappen. (Met de restjes deeg kun je een patroon op de pastei maken.)
  5. Bak de pastei 25-30 minuten in de hete oven, tot het deegdeksel opgezwollen en goudbruin is.
  6. Serveer naar wens met een knapperige groene bladsla.

Lees ook
Snel én lekker recept: powergranola met gepofte spelt, gember en vanille

Weinig afwas

In LEON happy one-pot staat het eten centraal, niet de afwas. Het boek bevat meer dan honderd recepten die je kunt klaarmaken in slechts één pan, braadslee of ovenschaal. Van pastagerechten en visschotels tot tajines en roerbakgerechten. Rebecca Seal & John Vincent, € 17,50.

Dit recept komt uit Flair 15-2020. Deze editie ligt t/m 14 april in de winkel. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.