Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Pas deze kleurregel toe en je huis is gelijk een harmonieus geheel

Pas deze kleurregel toe en je huis is gelijk een harmonieus geheel

Thuis & wonen
Pas deze kleurregel toe en je huis is gelijk een harmonieus geheel

Eenmaal in de bouwmarkt raak je de kluts even kwijt. Wil je nu een aardetint, een knalkleur of toch maar gewoon wit? En als je voor een kleur gaat, hoeveel muren moet je in godsnaam daarmee verven, zonder het een groot circus te laten lijken? Geen zorgen, met deze kleurregel zit je altijd goed.

We hebben het over de 60-30-10 regel. Pas dit toe en je zult merken dat je vooral harmonie ziet én toch die pop of colour terug kan brengen in je interieur.

Kleurregel huis

Het houdt dus in dat je voor 60 procent voor één kleur gaat, je 30 procent een andere tint toepast en nog eens 10 procent met wéér een ander likje verf. Je zult zien dat doordat deze drie basiskleuren op meerdere plekken terugkomen, het juist heel rustig aan zal voelen.

Verbinding

De kleur die voor 60 procent terug gaat komen, kun je ook wel de dominante kleur noemen. Deze nuance kun je terug laten komen op de muur, maar denk ook aan bijvoorbeeld grote meubels of de vloer. Het is hierbij wijsheid om voor een wat rustigere tint te gaan, denk aan beige, donkergroen, bordeauxrood of ene hele lichte kleur blauw.  Je kunt altijd in de overige 40 procent nog helemaal los met wel knalkleuren.

Geel, roze, rood

Dan door naar de secundaire kleur die je voor 30 procent gaat gebruiken. Hier mag je echt wel even uitpakken. Weet je niet waar te beginnen? Het is sowieso altijd goed wanneer je voor een tint gaat die juist in contrast staat met de vorige kleur die je gebruikt hebt. Denk aan een een okergeel vloerkleed en bijvoorbeeld nog een wat kleiner kastje ook in deze trant. Heb je meer behoefte aan een ‘clean’ interieur, dan zijn wit of hout jouw beste vrienden.

Lees ook
Klein huis? Deze interieurtips helpen om je woning een stuk groter te laten lijken

Decoreren maar

En dan nu het laatste (en misschien wel het leukste) gedeelte: de decoratie. Kussens, lampen, vazen of andere frutsels, alles om wat diepte te creëeren in je huis. Je kunt hier voor een kleur gaan, maar hee, doe eens gek, twee kan ook prima. Het resultaat is een prachtige harmonie, waarin je lekker kan genieten. Wie wil dat nu niet!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: VIVA.nl | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee