Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Kleine foutjes die je onbewust maakt in de keuken

Kleine foutjes die je onbewust maakt in de keuken

Kleine foutjes die je onbewust maakt in de keuken

Zelfs de beste chefs maken foutjes en dat is helemaal niet erg. Toch kun je, door je er bewust van te zijn, je gerechten flink verbeteren door op de volgende dingen te letten.

Gedroogde vs. verse kruiden

Je bent helemaal klaar om een heerlijke pastasaus te maken, maar komt erachter dat je geen verse basilicum in huis hebt. In de kast staat nog wel wat gedroogde basilicum, een prima alternatief. Mits je de goede verhoudingen gebruikt. Gedroogde kruiden zijn veel sterker van smaak dan hun verse variant. Gebruik daarom maar een derde van wat je van de verse kruiden zou gebruiken.

Laat de pan goed warm worden

Geduld is een schone zaak, zeker als het op koken aankomt. Zorg dat de pan goed verhit is voor je het vlees er in legt. Een hete pan zorgt ervoor dat de buitenkant van je vlees of vis mooi bruin en krokant gaart.

Gebruik de juiste olie

Olijfolie is zo’n beetje de standaard in iedere keuken en vrijwel overal voor geschikt. Behalve voor gerechten die je met een hoge temperatuur bereidt, zoals bijvoorbeeld wokgerechten. Extra virgine olijfolie verbrandt bij 160°C . Kies bij wokgerechten voor arachide(pinda)olie of amandelolie, deze hebben een hoger rookpunt.

De pan zit te vol

Eenpansgerechten zijn gemakkelijk en snel te maken, maar doe je pan niet te vol. Wanneer er geen ruimte is voor het stoom om te ontsnappen gaat je gerecht meer koken dan bakken. Dan krijg je zachte, zompige stukjes vlees en zeg nou zelf, bruine knapperige stukjes vlees, zijn een stuk lekkerder.

Last van pasta die aan elkaar kleeft tijdens het koken? Het zou zomaar kunnen dat je een te kleine pan gebruikt. Pasta moet in een ruime hoeveelheid water koken. De vuistregel is 1 liter water per 100 gram pasta.

De juiste manier om vlees te snijden

Is jouw steak of biefstuk vaak taai? Let dan eens op de manier waarop je ‘m snijdt. Vlees snijd je tegen de spiervezels, ook wel de draad, in.

Voorzichtig met kruiden

Wanneer je tussendoor niet goed proeft of net even uitschiet met het potje, kan het zomaar dat je veel teveel kruiden gebruikt. Is je gerecht te pittig geworden? Voeg dan wat melk of room toe om het te verzachten.

Lees ook
Liever te dik in de kist? Steeds meer mensen hebben obesitas en crematoria moeten zich aanpassen

Zorg dat het vlees op kamertemperatuur is

Vlees bewaar je in de koelkast of de vriezer, dat is logisch. Gaat jouw vlees direct vanuit de koelkast de pan in? Dan is dat een onbewuste fout. Vlees dat op kamertemperatuur is, bakt beter en meer gelijk dan koud vlees. Haal het daarom voortaan een halfuur voor gebruik uit de koelkast.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Daily Mail | Beeld: Getty Images