Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Kledingkast opruimen voor de lente

Kledingkast opruimen voor de lente

Kledingkast opruimen voor de lente

Het is lente! Tijd om je zomerse jurkjes weer te voorschijn te toveren. En met die lentekriebels in je lijf krijg je vast ook zin in de kledingkast opruimen. Weg met die oude kleren die je toch nooit draagt. Heerlijk, die frisse wind!

Kledingkast opruimen

Shirtjes op kleur, strakke stapeltjes: een opgeruimde kast, van dat idee worden wij spontaan blij! Alleen: hoe begin je met zo’n klus? Met behulp van dit stappenplan heb jij in een mum van tijd een opgeruimde kledingkast!

Leeghalen

Begin gewoon met het makkelijkste klusje: de kast leeghalen. Haal álles, maar dan ook echt álles uit je kast en leg het aan de kant. De grond werkt heel goed als uitstalplek.

Kast schoonmaken

Voordat je de kast opnieuw inricht, maak je ‘m eerst lekker schoon. Stofnesten zuig je gemakkelijk op met je stofzuiger. Daarna kun je met een sopje aan de slag: tijd voor de grote schoonmaakbeurt.

Stapels maken

In de tijd dat de kast aan het drogen is, heb jij mooi de tijd om al je spulletjes uit te zoeken. Maak drie verschillende stapels: een stapel met spulletjes die weg kunnen, een stapel met de dingen die je wilt houden en een stapel met twijfelgevallen.

  • Weg
    De spullen die weg kunnen, hoef je niet per se weg te gooien. Misschien kun je er familieleden of vrienden een plezier mee doen. Dure kleren kun je verkopen. En anders kun je jouw spullen ook naar het Leger des Heils brengen of aan een ander goed doel schenken.
  • Houden
    De spullen die je wilt houden, leg je op een aparte stapel. Die kun je voorlopig even laten liggen.
  • Twijfelgeval
    Over sommige spulletjes twijfel je, logisch. Die dure jas: zonde van je geld, want je hebt hem nooit gedragen. De spulletjes die je al langer dan een half jaar niet gebruikt of gedragen hebt, moet je gewoon wegdoen.  Als je iets zolang niet gebruikt, zul je het ook echt niet missen.

Kast indelen

Heb je alles wat je wilde weggooien ook echt weggegooid? En heb je alles wat je wilde houden op de stapel ‘houden’ gelegd? Dan is het tijd om die laatste spullen weer terug in je kast te stoppen. Sorteer alles op soort.

Kleding sorteren

Als voorbeeld gebruiken we even een kledingkast: Sorteren is hier het sleutelwoord. Begin met sorteren op seizoen. Is het lente, leg dan je winterjas en dikke truien die je niet draagt apart en bewaar ze dan, als het even kan, ergens anders. Je draagt deze kleding voorlopig toch niet.

Opbergdozen of lades

Vervolgens ga je aan de slag met de kleding die je komende lente en zomer gaat dragen. Stop al je sokken in een opbergdoos of een aparte lade. Doe dit ook voor je panty’s en leggings, je slipjes, bh’s en bijvoorbeeld sjaals.

Soort bij soort

Vouw al je broeken netjes op of hang ze over een hangertje en kies hier een speciaal plekje voor in je kast. Leg alle truien op de ‘truienplank’ en hang ook alle jurkjes bij elkaar. Maak vervolgens drie aparte stapeltjes met shirtjes: een stapel voor de shirts met lange mouwen, een voor die met korte en een stapel met mouwloze shirtjes. Ga zo verder met alle soorten kleding die je hebt. Wil je echt doorslaan, dan sorteer je ook nog op kleur. Dat ziet er zo mooi uit!

Voorraadkast

Smaak te pakken? Als je de voorraadkast opruimt in plaats van de kledingkast, ga je precies hetzelfde te werk. Maak een plank speciaal voor etenswaren, een andere voor flessen en pakken drinken en reserveer een plank voor huishoudelijke spullen. Per productgroep sorteer je verder. Kaarsjes en plastic zakjes doe je in lades of opbergdozen en ook de kruidenpotjes op de plank met etenswaren krijgen een aparte doos. Zet de flessen wijn van de ‘drinkplank’ bij de flessen wijn, zet de frisdrank ernaast enz.

Nog meer kast opruimen tips

In april starten we met Flair’s Huishoud Challenge. Drie nummers lang vind je de leukste tips op het gebied van de grote schoonmaak, ook voor de kledingkast opruimen. Flair 16 ligt op 14 april in de winkel, mis ‘m niet!

Heb jij nog tips voor de kledingkast opruimen?