Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Je kledingkast opruimen voor het nieuwe seizoen: zo ga je te werk

Je kledingkast opruimen voor het nieuwe seizoen: zo ga je te werk

Thuis & wonen
Je kledingkast opruimen voor het nieuwe seizoen: zo ga je te werk

Hoewel we deze week nog mogen genieten van een heerlijke nazomer, zullen we binnenkort toch écht (en dan waarschijnlijk echt écht) moeten geloven aan frissere temperaturen. Tijd om je kledingkast een update te geven dus, weg met die oude items die je niet meer draagt. Klaar voor de start?

Lees ook: Trotseer het herfstweer in stijl: de leukste regenjassen van het moment

Kledingkast opruimen

Shirtjes op kleur, strakke stapeltjes: een opgeruimde kast, van dat idee worden wij spontaan blij! Alleen: hoe begin je met zo’n klus? Met behulp van dit stappenplan heb jij in een mum van tijd een opgeruimde kledingkast!

Leeghalen

Begin gewoon met het makkelijkste klusje: de kast leeghalen. Haal álles, maar dan ook echt álles uit je kast en leg het aan de kant. De grond werkt heel goed als uitstalplek.

Kast schoonmaken

Voordat je de kast opnieuw inricht, maak je ‘m eerst lekker schoon. Stofnesten zuig je gemakkelijk op met je stofzuiger. Daarna kun je met een sopje aan de slag: tijd voor de grote schoonmaakbeurt.

Stapels maken

In de tijd dat de kast aan het drogen is, heb jij mooi de tijd om al je spulletjes uit te zoeken. Maak drie verschillende stapels: een stapel met spulletjes die weg kunnen, een stapel met de dingen die je wilt houden en een stapel met twijfelgevallen.

  • Weg
    De spullen die weg kunnen, hoef je niet per se weg te gooien. Misschien kun je er familieleden of vrienden een plezier mee doen. Dure kleren kun je verkopen. En anders kun je jouw spullen ook naar het Leger des Heils brengen of aan een ander goed doel schenken.
  • Houden
    De spullen die je wilt houden, leg je op een aparte stapel. Die kun je voorlopig even laten liggen.
  • Twijfelgeval
    Over sommige spulletjes twijfel je, logisch. Die dure jas: zonde van je geld, want je hebt hem nooit gedragen. De spulletjes die je al langer dan een half jaar niet gebruikt of gedragen hebt, moet je gewoon wegdoen.  Als je iets zolang niet gebruikt, zul je het ook echt niet missen.

Kast indelen

Heb je alles wat je wilde weggooien ook echt weggegooid? En heb je alles wat je wilde houden op de stapel ‘houden’ gelegd? Dan is het tijd om die laatste spullen weer terug in je kast te stoppen. Sorteer alles op soort.

Kleding sorteren

Als voorbeeld gebruiken we even een kledingkast: Sorteren is hier het sleutelwoord. Begin met sorteren op seizoen. Is het herfst, leg dan je zomerjasjes en dunne shirtjes die je niet draagt apart en bewaar ze dan, als het even kan, ergens anders. Je draagt deze kleding voorlopig toch niet.

Opbergdozen of lades

Vervolgens ga je aan de slag met de kleding die je komende herfst en winter gaat dragen. Stop al je bikini’s en sandalen in een opbergdoos of een aparte lade. Doe dit ook met je rokjes en korte broeken etc.

Soort bij soort

Vouw al je broeken netjes op of hang ze over een hangertje en kies hier een speciaal plekje voor in je kast. Leg alle truien op de ‘truienplank’ en hang ook alle jurkjes bij elkaar. Maak vervolgens drie aparte stapeltjes met shirtjes: een stapel voor de shirts met lange mouwen, een voor die met korte en een stapel met mouwloze shirtjes. Ga zo verder met alle soorten kleding die je hebt. Wil je echt doorslaan, dan sorteer je ook nog op kleur. Dat ziet er zo mooi uit!

Succes!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee