Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Kirsten heeft grote zorgen door aardbevingsschade: ‘De mensen in Groningen worden aan hun lot overgelaten’

Kirsten heeft grote zorgen door aardbevingsschade: ‘De mensen in Groningen worden aan hun lot overgelaten’

Kirsten heeft grote zorgen door aardbevingsschade: ‘De mensen in Groningen worden aan hun lot overgelaten’

Kirsten, Femke en Annemarie wonen in de provincie Groningen, maar hun prachtige huizen bezorgen ze dagelijks grote zorgen. Aardbevingsschade door gaswinning, en dan vooral de afhandeling daarvan, maakt dat ze overhoopliggen met de overheid. “We zijn het vertrouwen volledig kwijt.”

Aardbevingen Groningen

Kirsten de Jong (44, inkoper bij de overheid) is getrouwd met Pieter (42). Samen hebben ze twee zoons: Reinald (9) en Meindert (7). Sinds 2006 wonen ze in Siddeburen. Hun boerderij staat te koop.

“We vielen voor dit pand: een geweldige, grote herenboerderij. Ik weet nog goed wanneer we voor het eerst schade aan ons huis opmerkten. Het was een mooie winterdag, Pieter stelde voor een rondje om de boerderij te maken en wat foto’s te nemen. Hij is bouwkundige en wilde het pand goed documenteren. We schrokken enorm van wat we zagen, zo veel scheuren. De eerste schade die we meldden werd moeiteloos uitgekeerd. Sindsdien hebben we zo’n vijf meldingen moeten doen die ook zijn gehonoreerd, maar de scheuren blijven komen en het einde is nog niet in zicht. In totaal is er nu 45.000 euro uitgekeerd.”

Versterkingsplan

“Een nieuwe aardbeving zorgt ervoor dat we van slag zijn, maar hooguit een paar uur – daarna gaan we over tot de orde van de dag. Ik heb er geen nacht niet om geslapen, toch houdt het ons volop bezig. De pijn zit ’m bij mij vooral in de manier waarop de mensen hier in Groningen door de overheid aan hun lot worden overgelaten. Die zegt het voor de bewoners te doen, maar ondertussen worden de bewoners niet gezien. De zaak kost ons naast de schade aan ons huis eindeloos veel tijd. Allemaal uren die niet worden vergoed.”

‘Mensen worden niet geholpen, maar juist verder de ellende in geduwd’

“Voor ons ligt er inmiddels een versterkingsplan van de overheid klaar, maar dat is voor lang niet alle getroffen huizen zo. Al onze muren worden versterkt, het moet weer zo worden dat je voldoende tijd hebt om te vluchten, mocht er een heel zware beving komen.”

“In dit dossier vertrouw ik maar weinig mensen. Het is ook een patroon natuurlijk, mensen worden niet geholpen, maar juist verder de ellende in geduwd, kijk maar naar de toeslagenaffaire. De communicatie is tenenkrommend. Er wordt niet met, maar over ons gepraat. Er zijn mensen die een bezwaarschrift door omstandigheden 48 uur te laat hebben ingeleverd, dat wordt dan ongelezen van tafel geveegd. Ondertussen heeft de overheid al drie keer uitstel op bezwaren aangekondigd. De menselijke maat is compleet zoek.”

Van nature niet extravert

“Pieter en ik redden ons wel. We zijn mondig en hoogopgeleid, maar er zijn zo veel mensen die zich stilhouden en daar gaat het mij om. Groningers zijn van nature niet zo extravert. Als ons huis versterkt wordt, zullen we minstens negen maanden in een stacaravan in de tuin gaan wonen, ik verwacht ergens begin volgend jaar. Ondertussen hebben we ons huis te koop staan. We zijn toe aan een nieuw avontuur en zijn er ook wel klaar mee. We willen naar de kop van Drenthe. Mogelijk maken we de versterking van de boerderij mee, maar het kan ook dat een koper er een kans in ziet. Alles moet namelijk vernieuwd worden: van keuken tot badkamer, wat deels vergoed wordt.”

Lees ook
Parisa verliet Iran als vluchteling: ‘Ik vraag me elke dag af of ik mijn ouders ooit nog zal zien’

“Ik voel me niet onveilig in ons huis, maar ook zeker niet veilig, ben altijd op mijn hoede. Ik hang geen schilderijtjes boven de bedden van de kinderen, bang dat die naar beneden komen. Als er een zware vrachtwagen langsrijdt, ben ik meteen alert. Wanneer we iets voelen, kijk ik direct op Twitter, daar komen we samen. ‘Was dat er weer een?’ lees je dan.”

Naast Kirsten hebben ook Femke en Annemarie problemen door de aardbevingsschade. Hun verhalen lees je, naast die van Kirsten, in Flair 25-2021, de editie die t/m 30 juni in de schappen ligt. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Tekst: Hester Zitvast | Fotografie: Ester Gebuis