Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Bewezen: nu al je kerstdecoratie ophangen maakt je gelukkiger, en wij vertellen je waarom

Bewezen: nu al je kerstdecoratie ophangen maakt je gelukkiger, en wij vertellen je waarom

Bewezen: nu al je kerstdecoratie ophangen maakt je gelukkiger, en wij vertellen je waarom

Oke, de zomervakantie is dan misschien pas net voorbij. Maar Kerst kan soms gewoon niet vroeg genoeg beginnen! Het is namelijk bewezen dat als je op tijd begint met het ophangen van je kerstdecoratie, dit je zeker weten wel gelukkiger maakt. 

En we gaan de wetenschap natuurlijk niet tegenspreken, dus haal die kerstballen maar weer snel van zolder!

Nostalgie

Maar wat maakt het nou dat we zo gelukkig worden van onze kerstdecoratie? Psychoanalysticus Steve McKeown legt het uit: “We leven in een stressvolle wereld en daarom gaan we graag op zoek naar de kleine geluksmomentjes. Kerstdecoratie maakte ons als kind altijd heel gelukkig en roept ook nu nog steeds sterke gevoelens en vrolijke herinneringen uit onze kindertijd op. Denk maar aan die ene pop die je kreeg van de kerstman of de gezelschapspelletjes die je als kind bij de open haard speelde”.

Positief effect

Ook legt McKeown uit dat het een positief effect op je heeft als je de kerstboom al op tijd op zet. “Kerstdecoratie vormt dus eigenlijk een soort van houvast en doet ons opnieuw hunkeren naar die mooie momenten. Het vroeg ophangen van kerstdecoraties verhoogt het enthousiasme, waardoor we gelukkiger worden.”

Lees ook
Eens of oneens? ‘De kerstboom moet vóór Driekoningen écht het huis uit zijn’

Opnieuw verbinden

Psychotherapeut Amy Morin stemt hier volledig mee in. Zij vertelt ook dat het vroegtijdig opzetten van de kerstboom nostalgie oproept. “Nostalgie helpt mensen zich met hun persoonlijke verleden te verbinden en hun identiteit te begrijpen. Voor veel mensen is het vroeg ophangen van de kerstversiering een manier om voor even opnieuw te verbinden met hun jeugd. Misschien zijn de feestdagen wel een herinnering aan een periode waarin een oude geliefde nog leefde. Of herinnert de kerstboom je er aan hoe het voelde toen je nog in de kerstman geloofde.”

Dus de volgende keer als iemand aan je vraagt waarom jouw kerstboom al opstaat, weet jij precies wat je daarop moet antwoorden!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet | Beeld: GettyImages