Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Opgelet! Een kerstboom kan gevaarlijk zijn voor je huisdier

Opgelet! Een kerstboom kan gevaarlijk zijn voor je huisdier

Opgelet! Een kerstboom kan gevaarlijk zijn voor je huisdier

Het is weer bijna tijd om de kerstboom op te gaan tuigen (of misschien staat hij zelfs al?). Maar loopt er ook een hond of kat bij jou in huis? Let dan wel goed op. Een kerstboom kan namelijk gevaarlijk zijn voor je huisdier. Wij leggen je uit waarom. 

Dennennaalden

Een van de eerste en ook grootste risico’s zijn de dennennaalden. Deze zijn namelijk scherp, maar ook giftig. Ze kunnen de darmwand van je huisdier doorboren. En heeft je hond of kat zo’n dennennaald overdwars in zijn keel? Dan moet je met spoed naar de dierenarts. Maar ook andere versiersels zoals kunstsneeuw, engelenhaar of plastic slingers kunnen per ongeluk worden opgegeten en zorgen voor maag- en/of darmproblemen. Hang daarom ook absoluut geen chocolade in de kerstboom. Dit is ook giftig voor je hond.

Water van de kerstboom

Ook van het drinken van het water van de kerstboom kan je huisdier goed ziek worden. Dit water bevat namelijk stoffen die de kerstboom uitscheidt. Deze stoffen kunnen bij je huisdier diarree, braken en andere maagproblemen veroorzaken. En ook kan het zenuwstelsel van je hond of kat worden aangetast.

Kapotte kerstballen

Stel je boom staat niet stevig, dan zal deze makkelijk omvallen als je kat erin springt, of als je hond er tegenaan loopt. Ook kunnen breekbare kerstversieringen, zoals glazen kerstballen kapot vallen op de grond en je huisdier kan zich hier vervolgens aan gaan verwonden. En daar moet je toch niet aan denken?

Lees ook
Oh denneboom! Met deze 5 tips blijft jouw kerstboom mooi tijdens de feestdagen

Tips voor een probleemloze kerstperiode

Maar geen paniek. Met de juiste voorzorgsmaatregelen kun je prima een kerstboom in huis nemen als je een huisdier hebt. Daarom hebben we een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet!

1. Zorg ervoor dat je boom stevig staat, en dat hij niet kan omvallen als je kat er in wil klimmen, of als je hond er per ongeluk tegenaan stoot.

2. Kies onderin de kerstboom voor versiering dat niet makkelijk zal breken. Zo kan je hond of kat zich ook niet verwonden aan de scherven, en het scheelt jou een hoop opruim werk.

3. Probeer geen kunstsneeuw, engelenhaar, linten of slingers op te hangen. Katten willen hier namelijk nog al graag op kauwen. Probeer dit dus te voorkomen.

4. Vermijd eetbare versieringen in je kerstboom. Dus geen chocoladekransjes onder in de boom hangen, deze zijn ontzettend giftig voor je huisdier.

5. Probeer ervoor te zorgen dat je hond of kat geen water van de kerstboom gaat drinken en plaats ook geen eet- of drinkbakken van je huisdier onder de boom.

6. Dit is een iets minder leuk klusje, maar veeg of zuig regelmatig de losse dennennaalden van de grond. Zo voorkom je dat je huisdier deze binnen krijgt.

7. En heb je het vermoeden dat je huisdier wél iets schadelijks binnen heeft gekregen? Neem dan meteen contact op met je dierenarts.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Dierenarts.nl | Beeld: GettyImages