Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Say what? Katten zijn aardiger geworden door de lockdown

Say what? Katten zijn aardiger geworden door de lockdown

Say what? Katten zijn aardiger geworden door de lockdown

Het verschil tussen katten en honden is groot, heel groot. Waar een hond niet kan wáchten tot je weer thuis bent, lijkt het erop dat katten er juist van genieten om alleen in huis te zijn. Misschien hadden de katten in het begin nogal wat moeite met het feit dat de baasjes alsmaar thuis waren, maar uit onderzoek blijkt dat dit toch een positief effect heeft gehad. Katten zijn na de lockdown namelijk aardiger geworden. 

Meer aandacht

Het is overduidelijk dat onze huisdieren een stuk meer aandacht hebben gekregen tijdens de lockdown. De honden kwamen tegen je aan liggen terwijl jij vanaf de bank aan het werk was. Katten konden ongegeneerd voor je beeldscherm lopen en waren aanwezig in elke zoommeeting. Meer aandacht, betekent ook meer liefde. En juist dat lijkt voor verandering te hebben gezorgd.

Onderzoek

Uit onderzoek blijkt dat katten sinds de lockdown aan stuk aanhankelijker en liever zijn geworden. Voor het onderzoek deden 5323 mensen mee die allemaal gezelschapsdieren in hun bezit hebben. Hieronder vallen honden, katten, paarden, reptielen, vogels en vissen. De deelnemers kregen verschillende vragen over hun huisdieren, hun mentale gezondheid en hun relaties. Het bijzondere hieraan is dat meer dan 65% van de deelnemers verandering zag in het gedrag van hun huisdieren tijdens de eerste lockdown in 2020.

Aanhankelijk

Zo’n 30% gaf aan dat hun gezelschapsdier meer ontspannen leek. Maar vooral bij katten is er een duidelijke verandering te zien. De beestjes gingen voor de lockdown vooral hun eigen gang, maar zijn nu een stuk aanhankelijker. Onderzoekers denken dat dit komt doordat de katten geleerd hebben om meer traktaties te krijgen van hun baasje door aardiger te zijn. En daar lijken ze op een slimme manier gebruik van te maken. Om deze verwennerij te blijven krijgen van hun baasje, blijven ze nu meer bij hun in de buurt.

Lees ook
Ligt je kat altijd onhandig op jouw spullen? Dít is de (lieve) reden waarom katten dat doen

Paniek

Het positieve effect dat de lockdown op huisdieren kan hebben, geldt overigens niet voor alle gezelschapsdieren. Hondenbaasjes laten weten dat het juist negatief is veranderd omdat hun hond ineens zo aanhankelijk is. Ze kunnen nauwelijks nog alleen zijn omdat ze nu gewend zijn aan de aanwezigheid van hun baasjes.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Science Alert | Beeld: Getty Images