Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Leuk om te weten: dít is de leeftijd van je kat in mensenjaren

Leuk om te weten: dít is de leeftijd van je kat in mensenjaren

Thuis & wonen
Leuk om te weten: dít is de leeftijd van je kat in mensenjaren

Je hebt het vast wel eens eerder gehoord: ‘de leeftijd van een kat in mensenjaren is het aantal jaren keer zeven’. Maar met deze formule wordt een hoop belangrijke aspecten vergeten, die wel degelijk effect hebben op de omgerekende mensenleeftijd van je kat.

Leeftijd kat in mensenjaren

Volgens Cat Care worden katten veel sneller volwassen dan wij denken. Na één jaar staat een kat in zijn ontwikkeling al gelijk aan een vijftienjarig persoon; op hun tweede is dit al te vergelijken met 24-jarige. Als ze eenmaal volwassen zijn, gaat het iets minder snel. Dan komen er per jaar ongeveer vier tot vijf mensenjaren bij. In deze poster zie je een heel makkelijk overzicht.

Kinderen, volwassenen en bejaarden

Net als dat wij mensen door verschillende levensfases gaan, doet jouw viervoeter dit ook. Ook zij begaan al deze stappen. Benieuwd in welke levensfase jouw kat nu zit? Je leest het hieronder.

Kind

Nul tot vier maanden: in deze fase groeien en ontwikkelen katten zich als een tierelier.

Junior

Vijf maanden tot één jaar: rond deze periode zijn ze uitgegroeid. Wel blijven ze zich nog hard ontwikkelen en raken ze steeds meer gewend aan thuis.

Volwassen

Eén tot zes jaar: de kat is zowel fysiek als in gedrag een volwassen kat.

Senior

Zeven tot tien jaar: vanaf de seniorenfase loopt de kat meer risico op ouderdomsziektes. Daarom is het handig om vanaf deze fase de kat eens per jaar te laten checken bij de dierenarts.

Bejaard

Elf tot veertien jaar: voor een bejaarde kat geldt hetzelfde. Vaak is het verstandig om de gezondheidscheck nu op te voeren naar minimaal twee keer per jaar.

Lees ook
Spotify komt met een lijst met muziek speciaal voor je huisdier

Hoogbejaard

Vijftien jaar en ouder: je kat geniet van meer rust en is graag bij je. De gezondheidscheck kan nog vaker gedaan worden – bijvoorbeeld ieder kwartaal – maar het belangrijkst is dat je hem of haar goed in de gaten houdt. Katten zijn namelijk heel goed in het verbergen van ongemak.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle.nl | Beels: iStock

Shoppen is altijd een goed idee