Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Dít is de beste temperatuur voor je koelkast en zo stel je ‘m goed in

Dít is de beste temperatuur voor je koelkast en zo stel je ‘m goed in

Dít is de beste temperatuur voor je koelkast en zo stel je ‘m goed in

Een koelkast die op de verkeerde temperatuur staat is een bron voor bacteriën en schimmels. Om voedsel zo goed en vers mogelijk te houden is het belangrijk dat je koelkast op de juiste temperatuur staat. Te koud is niet goed, maar te warm ook niet. Wat de beste temperatuur voor een koelkast is hebben wij voor je uitgezocht, lees mee!

Wist je dat? Elk hoekje in een koelkast een andere temperatuur heeft.

Voedingscentrum en Consumentenbond

Volgens het voedingscentrum is 4°C de juiste temperatuur voor een koelkast. Dit advies is niet voor niets meldt ook de Consumentenbond, het wordt gegeven uit gezondheidsoverwegingen. Een koelkast met een temperatuur tussen de 3 en 4 graden zorgt ervoor dat de groei van bacteriën en schimmels wordt geremd. Vooral bij vlees is het opletten, wanneer de koelkast 4 graden of meer is bederft het vlees erg snel. Kip is zo’n product waar je voorzichtig mee moet zijn, daarbij nemen de ziekmakende bacteriën snel toe wanneer het boven de 4 graden komt.

Veel andere producten zoals zuivel of soorten groente gaan kwalitatief snel achteruit wanneer de koelkast temperatuur niet goed is. Voor halvarine, geopende potten of sauzen hoeft het niet zo koud te zijn, dan is een temperatuur van 5 of 6 graden goed. Het algemene advies blijft een koelkast temperatuur van 5 graden om de bacteriën zo weinig mogelijk kans te geven.

Vriezen

Voedsel kan achter de achterwand aan vriezen als een koelkast op een temperatuur tussen de 0 en 3 graden staat. Te koud is ook niet goed, want ook dan kunnen groente en fruit sneller bederven. Voor verse vis daarentegen is een temperatuur van 1 graad perfect. Speciaal je koelkast op zo’n lage stand zetten hoeft niet een goede tip is dan om de vis in folieverpakking op een schaal van ijsklontjes te leggen.

Drie zones

Wat veel mensen niet weten is dat de temperatuur in een koelkast niet in elk hoekje gelijk is. De temperatuur van een koelkast is in drie zones in te delen.

  • Zone 1: In deze zone is het vaak 4 °C warmer je ingestelde koelkast temperatuur. De minst koude en bovenste laag van de koelkast. In deze laag kun je het beste producten in pot, dranken, gebak, kaas, boter en eieren bewaren
  • Zone 2: Deze zone is perfect voor snel bederfelijke en bacterie-gevoelige producten. Dit is het middelste en koudste deel van de koelkast. In deze laag kun je het beste vlees, kliekjes, gesneden groente, fruit en zuivel bewaren.
  • Zone 3: De laatste laag en onderste laag kan het beste worden gebruikt als groentelade. In deze laag kun je het beste ongesneden groenten en fruit bewaren.

Meten van de temperatuur

De temperatuur van je koelkast instellen gaat bij elke koelkast anders. Soms gaat het met symbolen, standen of in het fijnste geval kun je zelf aan een knop draaien voor het aantal graden. Nadat je eindelijk de temperatuur goed hebt ingesteld, moet je nog kijken naar de graden op de verschillende plekken in de koelkast.

Lees ook
Let goed op: dit zijn dé drie stiekeme dikmakers

Wanneer een koelkast lang heeft open gestaan kan de temperatuur in de koelkast een stuk warmer zijn. Het is verstandig om regelmatig de temperatuur van je koelkast te checken. De temperatuur van een koelkast opmeten kan heel makkelijk door eerst een thermometer in een koud glas water te doen. De thermometer moet daarna in het midden van de koelkast worden gezet. Vervolgens moet de koelkast minimaal twee uur gesloten blijven.  De temperatuur die na twee uur op de thermometer staat is de juiste temperatuur van de koelkast. Dit trucje kan ook op alle andere plekken in de koelkast.