Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Longfonds houdt pleidooi voor rookvrije speeltuinen

Longfonds houdt pleidooi voor rookvrije speeltuinen

Longfonds houdt pleidooi voor rookvrije speeltuinen

Zit jij veel in de speeltuin met je kinderen of misschien met je kleine neefje? Dan is het je vast opgevallen dat daar regelmatig volwassenen staan te roken – of misschien stak jij er zelf wel eens een peuk op. Dat ziet het Longfonds liever niet meer; de organisatie pleit vandaag voor rookvrije speeltuinen.

Alle speeltuinen moeten dus rookvrij zijn, volgens het Longfonds, en het liefst zo snel mogelijk. De stichting voelt zich bij haar oproep gesteund door een enquête van onderzoeksbureau TNS NIPO onder 1100 mensen. Ruim driekwart van de ondervraagden steunde het plan om de speelterreinen rookvrij te maken.

Niet de norm

‘Kinderen zien ouders roken en krijgen zo mee dat roken goed is. Door zo veel mogelijk plekken rookvrij te maken, leren ze dat roken niet de norm is,’ zegt Michael Rutgers van het Longfonds.

Nederland loopt volgens Rutgers overigens behoorlijk achter. In landen als Engeland, Zweden, maar ook Frankrijk (waar na Griekenland het meest gerookt wordt) is het al jarenlang verboden om in speeltuinen of op speelterreinen te roken.

Het Longfonds ontwikkelde een stappenplan. Daarmee kunnen ouders, speeltuinverenigingen en gemeenten zelf aan de slag voor een rookvrije speeltuin. ‘Als je er nu werk van maakt, kan je kind nog deze zomer rookvrij spelen,’ zegt Rutgers.

roken

copyright: giphy

Lees ook:

Bron: NOS