Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Is dit de reden dat je hond niet naar je luistert?

Is dit de reden dat je hond niet naar je luistert?

Is dit de reden dat je hond niet naar je luistert?

Het is altijd bijzonder vernederend als je in het park bent en kleine Fido wil ab-so-luut niet luisteren. Als een hysterisch viswijf moet jij blijven roepen en in sommige gevallen zelfs de achtervolging inzetten (die je natuurlijk reddeloos verliest), terwijl andere hondenbezitters je meewarig aankijken. Heb je iets niet goed gedaan op puppycursus? 

Volgens onderzoekers aan de Universiteit van Brigham Young kan de oorzaak ook wel eens aan jouw humeur liggen. Zij deden een experiment met honden en hun baasjes. De baasjes gaven een bevel aan de honden door in een richting te wijzen. De ene keer zeiden ze tijdens het bevel ‘Wow, dat is geweldig’ en de andere keer ‘Dat is vreselijk’. Uit het onderzoek bleek dat de honden het bevel zonder toevoeging prima konden opvolgen. Ook met de positieve emotie werd de taak goed opgepakt. Maar zodra de emotie negatief werd, reageerden de honden trager en twijfelden ze meer.

Meeleven
De conclusie van dit onderzoek is dat honden die negatieve emoties aanvoelen zich daar op gaan concentreren. Dit leidt ze dan af van de taak die ze moeten uitvoeren. Honden blijken dus echt heel erg mee te leven met hun baasjes, ze willen weten wat er in je omgaat. Als jij je slecht voelt, is je bevel dus ook minder duidelijk voor je trouwe viervoeter.

Zou dit ook verklaren waarom honden altijd extra braaf zijn als je verdrietig bent? Of ligt dat aan ons?

Lees ook:

Bron: Libelle