Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Interessante weetjes over de zorgverzekering

Interessante weetjes over de zorgverzekering

Interessante weetjes over de zorgverzekering

Joehoe, jij daar. Even opletten, want het nieuwe jaar staat voor de deur en dan is het weer tijd om je te verdiepen in je zorgverzekering. Flair heeft een paar interessante weetjes voor je verzameld. 

Welke type verzekeringen zijn er?

Verzekeraars sluiten contracten af met zorgverleners. Op die manier willen ze de kosten in de zorg beheersbaar houden. Als je verzekeraar geen contract heeft met een zorgverlener, kan het zijn dat je niet je hele rekening vergoed krijgt (afhankelijk van het soort verzekering dat je hebt). Ieder jaar sluiten verzekeraars die contracten opnieuw af. Je moet hier als consument goed op letten, vooral als je een naturaverzekering hebt. Het kan zijn dat het ziekenhuis bij jou in de buurt ineens niet meer gecontracteerd is.

Er zijn 3 typen verzekeringen. De budget-, natura- en restitutieverzekering. Het grote verschil tussen deze 3 typen zit in het aantal contracten dat ze hebben met zorgverleners.

Restitutieverzekering

Bij een restitutieverzekering heb je een volledig vrije zorgkeuze. Dat betekent dat je zelf mag bepalen naar welke zorgverlener je gaat.

De verzekeraar sluit wel contracten met zorgverleners maar deze zijn alleen van toepassing bij declareren. Als er geen contract is met een zorgverlener moet je de rekening eerst zelf betalen en later declareren bij de zorgverzekeraar.

Naturaverzekering

Bij de naturaverzekering heb je geen volledig vrije zorgkeuze maar is de keuze wel ruim. De verzekeraar heeft veel zorgverleners gecontracteerd, maar dus niet allemaal. Denk erom dat als je naar een niet gecontracteerde zorgverlener gaat, je de rekening niet helemaal vergoed krijgt. De naturaverzekering is goedkoper dan de restitutieverzekering.

Budgetverzekering

De strengste soort verzekering. De budgetverzekeraar heeft zeer weinig contracten gesloten met zorgaanbieders. Ga je naar een ziekenhuis dat niet gecontracteerd is, dan moet je (net als bij de naturaverzekering) een deel van de kosten zelf betalen. De budgetverzekering is veel goedkoper dan de natura- en restitutieverzekering en hierdoor zeer aantrekkelijk. Kijk echter goed of een ziekenhuis bij jou in de buurt wel gecontracteerd is.

Internetverzekering

Een budgetverzekering is vaak een internetverzekering. Dat houdt in dat de verzekeraar alles online doet. Ze sturen geen post meer, maar alleen e-mails. Je moet digitaal declareren en je moet vaak je medicijnen bestellen bij een internetapotheek. Voor veel mensen is dit geen probleem. Maar als je niet alles via je computer wil regelen, kun je beter niet voor een internetverzekeraar kiezen.

Ben ik eigenlijk verplicht me te verzekeren?

Iedereen die in Nederland woont of werkt is verplicht een basis zorgverzekering af te sluiten. Je mag zelf bepalen welke basisverzekering dat is en of je er een aanvullende verzekering bij wilt.

Wat gebeurt er als ik me niet verzeker?

Als je geen basisverzekering hebt afgesloten, krijg je een boete van het Zorg Instituut Nederland. De boete is wettelijk vastgesteld en bedraagt € 351,99. Als je dan niet binnen 3 maanden een zorgverzekering afsluit, krijg je nogmaals een boete van € 351,99. Als je dan nog steeds geen zorgverzekering afsluit, schakelt het Zorginstituut een deurwaarder in.

Wat gebeurt er als ik mijn verzekeraar niet betaal

Als je wel een zorgverzekering hebt maar deze niet betaalt, krijg je ook een boete. Als je meer dan zes maanden je premie niet betaalt, meldt de zorgverzekeraar je aan bij het Zorg Instituut Nederland. Je aanvullende verzekering komt dan te vervallen. Je betaalt dan je premie aan het Zorginstituut. Deze premie ligt aanzienlijk hoger dan normaal, namelijk € 152,53. Bovenop deze premie moet je je achterstand bij je zorgverzekeraar nog inhalen. Pas als je de hele achterstand hebt betaald, kun je weer terug naar je normale verzekering.

Vergelijken en overstappen met Flair

Benieuwd welke verzekering het beste bij jou past? Flair helpt je een handje met de zorgvergelijker. Kijken, vergelijken en, heel handig, meteen overstappen!

Lees ook:

Vergoedt jouw zorgverzekering de pil?

Bewezen: zó verminder je op een creatieve manier je stressniveau

Dit gebeurt er met je lichaam als je elke ochtend citroenwater met honing drinkt