Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Hondenbezitters opgelet: dít ingrediënt in kaarsen is gevaarlijk voor je viervoeter

Hondenbezitters opgelet: dít ingrediënt in kaarsen is gevaarlijk voor je viervoeter

Hondenbezitters opgelet: dít ingrediënt in kaarsen is gevaarlijk voor je viervoeter

Kaarsen maken deze donkere dagen extra gezellig. Maar pas wel op als je een hond hebt. Kaarsen zijn namelijk erg gevaarlijk voor honden. De meeste kaarsen bevatten essentiële oliën die schadelijk zijn voor je viervoeter. 

Schade

Wintergroen, theeboomolie, pepermunt, den, zoete berk, kaneel en citrus behoren tot de schadelijkste oliën. Het is bekend dat honden van etherische oliën lever- en zenuwstelselschade kunnen krijgen. Ook krijgen de honden irritaties in de mond en de keel. Dit gebeurt gelukkig alleen als de hond de kaars opeet. “Geurkaarsen zijn niet per se slecht voor honden om in te ademen, maar net als sommige mensen zijn er bepaalde dieren die wat gevoeliger kunnen zijn voor geuren”, verteld Dr. Pagan. “Je mag een dier in ieder geval nooit essentiële oliën aanbrengen of voeren.”

Allergische reactie

Als je hond last heeft van een verminderde ademhaling of bijvoorbeeld astma dan mogen ze niet te veel in contact komen met kaarsen. Een sterke geur kan al een allergische reactie veroorzaken. Merk je dat je hond niest, hoest, een piepende ademhaling of overmatig tranende ogen heeft, dan is er een kans dat dit een allergische reactie op de kaarsen in je kamer is.

Biologische kaarsen

Een ander ingrediënt dat je moet mijden is paraffinewas. Kaarsen die gemaakt worden van parafinnewas geven kankerverwekkende stoffen af wanneer het brandt. Het is daarom beter om biologische kaarsen in huis te halen. Je kunt dan het beste kiezen voor soja-, kokos- of bijenwaskaarsen. Dit betekent niet dat deze kaarsen wel goed voor honden zijn. De was van de kaarsen kan nog steeds vast komen te zitten in het spijsverteringskanaal van je hond. Dit kan leiden tot maagklachten of diarree.

Lees ook
Kattenliefhebbers opgelet! Deze bloem is extreem giftig voor katten

De lont

Ook de lont kan schadelijk zijn voor je hond. De meeste lonten worden vastgezet met een klein stukje metaal. De lont zelf kan zorgen voor verstikkingsgevaar of spijsverteringsproblemen bij je viervoeter. Altijd oppassen met kaarsen dus. Laat je hond niet alleen achter met brandende kaarsen!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle | Beeld: Getty Images