Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Ieuw, dit zijn de meest vieze plekjes in een vliegtuig

Ieuw, dit zijn de meest vieze plekjes in een vliegtuig

Ieuw, dit zijn de meest vieze plekjes in een vliegtuig

Heb jij je desinfecterende handgel in de aanslag? We hebben het in dit artikel over de meest onhygiënische plekjes op het vliegtuig. En nee, het toilet staat niet op nummer een. Blijkbaar is het klaptafeltje nog een grotere broeihaard van bacteriën. We know, daar zet je die heerlijke vliegtuigkost op. Mensen met smetvrees kunnen beter hier stoppen met lezen

De klaptafeltjes

Toen onderzoekers van de universiteit van Arizona de klaptafeltjes op het vliegtuig testten, ontdekten ze dat 60 % van de tafeltjes vol bacteriën zaten. Het ging onder andere om E-coli (Escherichia coli) en MRSA (Meticilline-resistente Staphylococcus aureus). Een mondvol, maar in het kort betekent het: jakkie.

Zorg er tijdens je volgende vlucht gewoon voor dat alle andere dingen die in aanraking komen met voeding, schoon zijn. Was je handen, zorg dat je bestek schoon is en alles komt goed.

De magazines

Die luchtvaartmagazines vol verleidelijke taxfreeproducten zijn volgens onderzoek een broeihaard aan bacteriën. Die magazines gaan door honderden mensenhanden en worden zelden vervangen. Het enige moment dat de magazines echt spic en span zijn, is als er een nieuwe editie uitkomt.

De dekentjes

Als je een dekentje op het vliegtuig krijgt, zit er altijd een plastic verpakking rond. Maar worden de dekentjes ook daadwerkelijk gewassen? Of worden ze zomaar van de ene naar de andere passagier doorgegeven? Meestal worden de dekentjes na een vlucht gewoon opnieuw opgevouwen en terug in een plastic wrap gestopt. Een onderzoek van de Wall Street Journal bevestigt: luchtvaartmaatschappijen maken de dekentjes gemiddeld pas elke vijf à dertig dagen schoon.

Het toilet

Naar ons gevoel was dit het meest vieze plekje op heel het vliegtuig. Hoe kan het ook anders: rijen en rijen vol mensen gaan allemaal naar datzelfde kleine toiletje. Ze poetsen er hun tanden, frissen zich op,… Allemaal om 1 m². Het vliegtuigtoiletstaat dan wel niet bovenaan dit lijstje, maar het is toch een broeihaard van bacteriën. Vooral de doorspoelknop zit vol viezigheid volgens een studie. Was daarom je handen met zeep en veel water na een toiletbezoek en maak je handen nog eens schoon voor je eet. Let wel op: desinfecterende handgel is geen vervangmiddel om je handen niet te wassen. Doe beiden.

 De waterfonteintjes

In een vliegtuig is de lucht heel droog. Je snakt naar water en de fonteintjes bieden uitkomst. Maar volgens een studie zitten ook de fonteintjes tjokvol bacteriën. Volgens de onderzoekers staan ze boven badkameroppervlekken en autogordels in de rangschikking van bacteriehaarden. Laat dit je vooral niet tegenhouden om voldoende te drinken. Hydrateren is key in de lucht.

Lees ook

Bron: flair.be