Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Kijkers ‘Humberto’ houden het niet droog bij prachtig interview met man en zoon Bibian Mentel

Kijkers ‘Humberto’ houden het niet droog bij prachtig interview met man en zoon Bibian Mentel

Kijkers ‘Humberto’ houden het niet droog bij prachtig interview met man en zoon Bibian Mentel

Kijkers van ‘Humberto’ hebben zondagavond met een brok in hun keel naar de talkshow zitten kijken. Ongeveer drie weken nadat haar naasten afscheid moesten nemen van Bibian Mentel (48), schoven haar man Edwin Spee en zoon Julian van de Kamp aan in het programma van Humberto Tan. Dat leverde een prachtig en vooral ontroerend interview op, waarbij twitterend Nederland het niet droog kon houden.

Zoon en man Bibian Mentel bij ‘Humberto’

De achttienjarige Julian heeft zijn moeder – die 21 jaar lang een strijd voerde tegen kanker – alleen maar ziek meegemaakt, iets wat hij vroeger minder doorhad dan nu. “Pas toen ze voor de eerste keer uitbehandeld leek, kwam dat echt binnen. Vanaf dat moment zijn we er ook meer over gaan praten. Dat was wel lastig, maar we hebben altijd geprobeerd om er met z’n allen positief doorheen te komen”, vertelt Bibian’s zoon. “Dat was wel heel fijn.”

Wel kanker, maar niet ziek

Tijdens het gesprek wil Edwin één ding graag duidelijk maken: Bibian had jarenlang kanker, maar ze was niet altijd ziek. “Ze was eigenlijk nooit ziek”, benadrukt Spee. “Julian hoorde in mei 2016 voor het eerst dat ze niks meer voor zijn moeder konden doen, maar we zijn die avond uit geweest. Dat was een heerlijke avond, met heel veel plezier en lol.”

Mannelijke versie van Bibian

Bewonderenswaardig genoeg lukte het Bibian, ondanks alle tegenslagen, altijd om positief te blijven. “Ook het afgelopen jaar, waarin ze niet alleen kanker had, maar én corona én geen werk én opgegeven”, vervolgt Edwin. Die positiviteit heeft ze over weten te brengen op haar nabestaanden. “Dat is ook de enige reden dat ik hier na drie weken al kan zitten”, stelt haar man. Volgens Edwin is Julian “honderd procent, maar dan de mannelijke versie” van Bibian. “Met ook alle kleine irritante kantjes eraan”, lacht hij. “Maar ik heb het ook van haar geleerd en mijn dochters ook. Daarmee zijn we zo’n team, dat we ook echt aan het genieten zijn van het leven. Het voelt ook alsof ze bij ons is.”

Team

Naast het vele plezier maken met Bibian, zorgde Edwin natuurlijk ook 24/7 voor zijn grote liefde. Van het huishouden tot Bibian helpen met aankleden, wassen en haar medicijnen klaarleggen. “Al die extra dingen zijn weggevallen, maar het grappige is dat ik die misschien nog wel het meest mis”, vertelt hij. Als Humberto hem om verduidelijking vraagt, heeft Edwin een duidelijk antwoord: “Het teamgevoel.”

Veilig gevoel

Wat Julian het meest mist aan zijn moeder, is dat hij altijd zijn ei kwijt kon bij haar. “Maakt niet uit wat er was. We konden het over van alles en nog wat hebben”, aldus de achttienjarige. “Bij haar voelde ik me veilig en er is toch niemand zoals je eigen moeder.”

De tekst gaat verder onder de fragmenten.

Tranen op Twitter

Kijkers van Humberto schieten vol tijdens het krachtige interview met Julian en Edwin, maar moeten ook op hun lip bijten wanneer er beelden van de uitvaart getoond worden. Te zien is hoe Peter Heerschop een brief voorleest, die Bibian – met hulp van Edwin – heeft geschreven. “Zo, dat kwam even binnen zeg”, luidt een van de vele tweets.

Lees ook
Man van Bibian Mentel: ‘De energie die we samen hadden voel ik nog steeds’

Uitzaaiingen

Bibian kreeg 21 jaar geleden, op haar 27e, voor het eerst een kankerdiagnose, botkanker. Daarna keerde de ziekte maar liefst vijftien keer terug. Begin maart kwam naar buiten dat de paralympisch snowboardkampioene helaas niet meer beter zou worden. Er waren uitzaaiingen geconstateerd in haar hersenen. De artsen vertelden haar dat een behandelplan niet meer mogelijk was en gaven haar het advies om afscheid te nemen van haar dierbaren. Op 29 maart overleed Mentel.

Op de hoogte blijven van onze artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Twitter | Beeld: still