Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Zijn de hulpprogramma’s van RTL nutteloos en misleidend?!

Zijn de hulpprogramma’s van RTL nutteloos en misleidend?!

Zijn de hulpprogramma’s van RTL nutteloos en misleidend?!

Een artikel in NRC Next maakt een statement over een aantal hulpprogramma’s van RTL, naar aanleiding van gesprekken die de krant had met deelnemers. ‘Hulpprogramma’s van RTL helpen de deelnemers niet en misleiden hen zelfs’, leest het artikel.

Hulp tv
Onder andere Obese, een programma waarin mensen met Obesitas geholpen worden op een gezond gewicht te geraken, Een Nieuw Begin, waarin mensen geholpen worden hun leven weer op de rit te krijgen en het programma Geef Mij Nu Je Angst, waarbij kandidaten onder begeleiding hun angststoornis de rug toekeren. Ook het programma Herrie in de Keuken/Herrie in het Hotel is zo’n hulpprogramma van RTL, wat volgens het NRC eerder averechts werkt voor de kandidaten.

Bindend contract
Deelnemers aan de programma’s van RTL moeten volgens NRC een bindend contract tekenen, waarin ze toestemming geven dat de productiemaatschappij ‘tenminste de totale productiekosten van een aflevering per direct op de deelnemer kan verhalen’ als die ‘om wat voor reden dan ook’ besluit te stoppen. Praten met de pers of negatieve ervaringen over het programma naar buiten brengen is eveneens niet toegestaan.

Loze beloftes
Uit gesprekken met ruim twintig kandidaten van de hulpprogramma’s van RTL, blijkt nu dat de hulp die vooraf beloofd wordt vaak niet nagekomen wordt. Deelnemers van het programma Een Nieuw Begin vertellen aan NRC dat ze door deel te nemen aan het programma „de best mogelijke psychische en cosmetische zorg” zouden krijgen, maar dat deze belofte nooit is waargemaakt. Vervolgbehandelingen bleken achteraf voor eigen rekening te zijn.

Grootschalig onderzoek
NRC schrijft dat het op televisie lijkt dat de programma’s de best mogelijke hulp bieden om de kandidaten zo goed mogelijk te helpen met hun probleem, maar dat in feite het maken van het best scorende televisieprogramma voorop staat. De Inspectie Voor Gezondheidszorg houdt momenteel een grootschalig onderzoek naar de vermoede problemen bij de zogenoemde hulpprogramma’s van televisiezender RTL.

Geen reactie
RTL en producent Blue Circle willen niet op vragen ingaan. Wel schrijven ze in een reactie: “Het streven is altijd om de deelnemers van het programma hulp/aanpassingen voor langere termijn te bieden. Gedurende het gehele traject is het welzijn van de deelnemers leading bij het maken van het programma.”

Bron: RTL, NRC Next

Lees ook: