Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Zo blijven bananen mooi geel

Zo blijven bananen mooi geel

Thuis & wonen
Zo blijven bananen mooi geel

Herinner je je onze video van afgelopen week nog over hoe je bruine bananen weer geel krijgt? Erg handig natuurlijk. Maar voorkomen dat je bananen snel bruin worden zou nóg handiger zijn. Want op zich is het natuurlijk geen ramp, een bruine banaan, hij is in principe nog steeds goed te eten. Maar laten we eerlijk zijn: een gele banaan ziet er toch veel smakelijker uit? Gelukkig kun je dit ‘bruiningsproces’ gemakkelijk vertragen. Flair heeft voor jou dé tip om je bananen zo lang mogelijk geel te houden.

Hoe wordt een banaan eigenlijk bruin?

Een banaan bevat bepaalde enzymen, polyfenoloxidase (PPO) genaamd, die in hun eigen compartiment zitten. Deze besloten ruimte wordt weer omsloten door een membraan (begrenzend vlies in en om cellen). Wanneer de inhoud van deze compartimenten en van die daarbuiten zich met elkaar mixt, wordt de banaan bruin. Dit kan gebeuren door druk van buitenaf, maar ook door een banaan lange tijd te laten liggen. De aanwezigheid van zuurstof is bij dit proces essentieel.

Dé tip om dit tegen te gaan

Dit bruiningsproces is erg gemakkelijk te vertragen, waardoor je voorkomt dat je bananen snel bruin worden. Het enige wat je nodig hebt is wat huishoud- en zilverfolie. Als eerste doe je wat huishoudfolie aan de bovenkant van je tros bananen, zo strak mogelijk, zodat er zo min mogelijk lucht bij kan. Vervolgens doe je daaromheen ook nog een laag zilverfolie. En voilá: je bananen zijn voorlopig bruinproof!

Toch een bruine banaan? Dan hebben we hier voor jou nogmaals het filmpje waarin te zien is hoe je ‘m weer geel krijgt.

Lees ook:

 

Shoppen is altijd een goed idee