Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Huishoudboekje van Margot (35): ‘Als ik bij de supermarkt moest pinnen, hoopte ik dat het nog kon’

Huishoudboekje van Margot (35): ‘Als ik bij de supermarkt moest pinnen, hoopte ik dat het nog kon’

Huishoudboekje van Margot (35): ‘Als ik bij de supermarkt moest pinnen, hoopte ik dat het nog kon’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje. Dit keer is het de beurt aan Margot (35) om te laten zien waar ze het van doet.

Huishoudboekje van…

Naam: Margot (35), vrijwilliger (maximaal tien uur per week)

Netto-inkomsten

 • Wajong-uitkering € 1.060
 • Toeslagen en tegemoetkomingen € 380

TOTAAL € 1.440

Uitgaven

 • Huur € 525
 • Gas, water, licht € 55
 • Zorgverzekering € 190
 • Overige verzekeringen € 10
 • Boodschappen € 200
 • Kleding € 25
 • Openbaar vervoer € 30
 • Internet en tv € 35
 • Telefoon € 10
 • Abonnementen € 35
 • Goede doelen € 15
 • Huisdieren € 25
 • Cadeautjes € 20
 • Uit eten en leuke dingen doen € 25
 • Sparen € 100

TOTAAL € 1.300

Sparen en schulden

 • Spaarrekening € 600
 • Studieschuld € 40.000

Je ontvangt een Wajong-uitkering. Ben je volledig arbeidsongeschikt?

“Ik ben inderdaad volledig afgekeurd. Sinds mijn studententijd kamp ik met psychische en lichamelijke klachten. Hierdoor kon ik mijn studie psychologie niet afmaken en zit ik nu met een forse studieschuld. Ik hoef op dit moment nog niets af te lossen omdat ik een minimuminkomen heb. Als ik vijftien jaar op dit inkomensniveau zit, wordt de schuld kwijtgescholden. Maar ik hoop dat ik in de toekomst toch wat betaald werk kan verrichten zodat ik een deel kan aflossen.”

Vind je het lastig dat je niet kunt werken?

“Ja, heel lastig. Ik heb me ook lang geschaamd voor het feit dat ik op gemeenschapsgeld teer. Het gaat inmiddels wat beter, maar het blijft moeilijk dat ik geen ‘echt’ werk heb. Ik wil graag werken en mijn eigen geld verdienen, maar ik moet ook realistisch zijn. Gelukkig kan ik wel vrijwilligerswerk doen bij onder meer de bibliotheek. Dat werk is voor mij heel belangrijk en op deze manier draag ik toch mijn steentje bij.”

Houd jij je financiën netjes bij?

“Dat doe ik nu ongeveer twee jaar. Daarvoor stond ik altijd rood. Voor mij was € 1.000 in de min het nulpunt. Als ik bij de supermarkt moest pinnen, hoopte ik dat het nog kon. Ik had maar één rekening en totaal geen overzicht. Ik had in mijn hoofd ook niet de ruimte om me met geld bezig te houden, maar uiteindelijk zorgde dat rood staan wel voor slapeloze nachten. Toen ging ik blogs lezen over hoe anderen met weinig geld hun financiën beheren. Dat heeft me geïnspireerd. Ik ben gaan werken met een maandbudget en heb verschillende potjes aangemaakt. Ook heb ik een Excel-sheet dat ik elke week netjes bijhoud. Dat werkt supergoed. Ik sta niet meer in het rood en kan wat sparen. En Excel ben ik zelfs leuk gaan vinden. Ik ben echt trots op mezelf.”

Praat je met je omgeving over je financiële situatie?

“Dat heb ik heel lang niet gedaan uit schaamte. Ik heb ook heel lang volgehouden dat ik gewoon werkte of studeerde. Ik durfde niet te vertellen dat ik een uitkering had. Sinds een jaar ben ik veel opener en mijn omgeving reageert heel begripvol. In mijn familie bijvoorbeeld geeft iedereen elkaar altijd dure cadeaus. Ik deed vrolijk mee, terwijl ik die niet kon betalen. Nu koop ik minder dure cadeaus en dat is ook helemaal goed, natuurlijk. En ik durf toeslagen aan te vragen. Ook dat heb ik lang niet gedaan uit schaamte. Open zijn over mijn situatie heeft me echt geholpen.”

Er staat nu € 600 op je spaarrekening. Spaar je ergens voor?

“Ik wil een buffer hebben van minimaal € 1.000, maar het liefst € 3.000. En ik wil heel graag op vakantie. Mijn grote droom is om ooit naar IJsland te gaan, maar als ik een weekje naar de Waddeneilanden kan, ben ik ook al hartstikke gelukkig.”

Je energiekosten zijn laag. Ben je daar bewust mee bezig?

“Ik let heel goed op. Ik douch kort, mijn verwarming staat maximaal op achttien graden en ik hergebruik water door het op te vangen. Dat doe ik voor het geld, maar ook omdat ik graag duurzaam leef. Kleding koop ik bijvoorbeeld alleen tweedehands. Dat doe ik overigens wel in een winkel. Voorheen kocht ik vaak kleding via Marktplaats, maar dan viel het geregeld toch tegen. Ik deed sowieso heel vaak een miskoop. Dan kocht ik veel kleine dingen waarvan ik me later afvroeg waarom ik ze nou precies gekocht had. Doordat ik nu met een budget werk, gebeurt dat niet meer.”

Lees ook 
Huishoudboekje van Annemieke (34): ‘Die lage maandlasten geven me zo veel vrijheid’

Schud je vaste lasten eens los

Ben je nieuwsgierig of je kunt besparen op je verzekeringen, energie, leningen en hypotheek? De specialisten van vergelijkings- en adviesplatform Independer helpen je graag. Ze hebben samen met Flair een pagina gemaakt met tips waarmee je je administratiemap eens goed uit kunt schudden.

Het hele interview lees je in Flair 51/52-2020. Deze ligt t/m 29 december in de (online) schappen. Ook meedoen? Stuur een mailtje naar info@reneelamboo.nl

Tekst: Sasja Gerritsen en Renée Lamboo | Beeld: iStock