Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Huis verkopen? Aan deze (verrassende!) tips had je nog niet gedacht

Huis verkopen? Aan deze (verrassende!) tips had je nog niet gedacht

Huis verkopen? Aan deze (verrassende!) tips had je nog niet gedacht

Toegegeven: het is momenteel niet de állerbeste tijd om je huis te verkopen. Toch van plan je woning in de markt te zetten? Dan kun je misschien wel wat hulp gebruiken. We hebben de beste tips voor je verzameld zodat er in een mum van tijd ‘verkocht’ op het verkoopbord prijkt.

Huis verkopen? Zo doe je dat

Je huis ziet er misschien niet uit zoals de gigantische villa’s in Netflix-serie Selling Sunset, toch kun je zelf veel doen om je huis er zo aantrekkelijk mogelijk te laten uitzien voor potentiële kopers. Mocht je binnenkort je huis verkopen, houd dan rekening met een aantal zaken:

1. Foto’s zeggen alles

Een eerste indruk is cruciaal! Dat geldt ook voor je huis verkopen. Het ligt misschien voor de hand, maar zorg ervoor dat je goede foto’s van je huis laat maken. Schakel een professional in of iemand die goed overweg kan met een camera. Het is namelijk belangrijk dat de foto’s er professioneel uitzien. Dat zorgt ervoor dat jouw huis sneller opvalt in de zee van huizen op websites zoals Funda. Tip: laat niet élke hoek van je huis fotograferen. Door niet alles te laten zien, maak je mensen nieuwsgierig.

2. De kracht van licht

Zorg er dan meteen voor dat die foto’s gemaakt worden in ‘mooi licht’. En dan bedoelen we niet alleen daglicht (niemand zit te wachten op donkere foto’s met kunstlicht); je scoort namelijk extra punten als het zonnig is op je foto’s. Een zonnetje ziet er nu eenmaal vrolijker uit dan grijze wolken en regen. Ook tijdens een bezichtiging is het belangrijk dat je veel daglicht naar binnen laat en misschien meer lampen gebruikt dan normaal.

3. Schilder je muren

Heb je veel (fel)gekleurde of juist hele donkere meuren? Jij vindt het prachtig, potentiële kopers misschien niet zo. Ja, iedereen zou daar doorheen moeten kunnen kijken, maar de realiteit is dat mensen zich snel laten leiden door wat ze zien. Je maakt je huis dus een flink stuk aantrekkelijker door de (meeste) muren wit of in een andere neutrale kleur (zoals lichtgrijs) te verven.

4. Marie Kondo’en

Het spreekt voor zich, maar een opgeruimd huis wordt nu eenmaal veel sneller verkocht dan een woning die er rommelig uitziet (dit geldt ook voor de tuin of buitenruimte). Je kunt ervoor kiezen je spullen in opbergruimtes te bewaren, maar het is wellicht slimmer om ze tijdens het verkoopproces ergens anders op te slaan. Zo kun je tijdens een bezichtiging de opbergruimtes showen, wat je potentiële kopers weer leuk vinden. Overdrijf niet tijdens je Marie Kondo-opruimsessie; het moet wel zichtbaar blijven dat er in het huis geleefd wordt. Laat dus zeker een aantal persoonlijke spullen staan en zorg voor verse bloemen en fruit.

5. Slim investeren

Als je jouw huis sneller wil verkopen, is het slim om een (kleine) investering te doen. Dat betekent niet dat je direct een nieuwe badkamer of keuken erin moet zetten (dat blijft een kwestie van smaak). Kies eerder voor een upgrade van het dak, de goot, het buitenschilderwerk of de cv-ketel. Geïnteresseerden worden hier gegarandeerd blij van – en jij uiteindelijk ook.

6. Denk aan de geur

Dit is uiteraard een goede tip voor als je een bezichtiging gepland hebt. Het oog van je potentiële koper wil niet alleen wat, ook de neus is belangrijk. Zorg voor een aangename geur in je huis. Houd het subtiel, niemand wil bedwelmd worden door een te aanwezige geur. Maak goed schoon (niet té grondig, dan lijkt het alsof je iets verbergt), gebruik geurstokjes of zet vlak van tevoren koffie of bak een taart. Heb je voor dat laatste geen tijd? Zet dan een schaal met water en een beetje vanille aroma in je oven en doe ‘m even aan. Ook een beetje waspoeder opzuigen met je stofzuiger kan wonderen doen!

Lees ook
Binnenkijken in een Zweeds zomerhuis: ‘Ik zit het liefst aan de eettafel, vanuit daar heb je zicht op de zee’

7. Promotievideo

Het kost wat meer werk (en geld), maar dan heb je ook wat. Laat een promotievideo van je huis maken zodat geïnteresseerden een beter beeld van de woning krijgen. Daarmee maak je het huis een stuk aantrekkelijker voor kopers. Ook niet verkeerd: een video in je advertentie zorgt voor een hogere ranking in Funda. Zo zal je woning meer opvallen en waarschijnlijk óók sneller verkocht worden.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Funda, Woningbieder | Beeld: Getty Images