Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Goed voorbereid op vakantie: met deze tips laat je het huis veilig en fris achter

Goed voorbereid op vakantie: met deze tips laat je het huis veilig en fris achter

Thuis & wonen
Goed voorbereid op vakantie: met deze tips laat je het huis veilig en fris achter

Als je bijna op vakantie gaat, liggen je prioriteiten waarschijnlijk niet bij het opruimen van je huis. Toch zorgen deze dingen ervoor dat je met een gerust hart op vakantie gaat en thuis komt. En met de tips van een schoonmaakgoeroe krijg je het sowieso voor elkaar.

1. Schakel de stroom uit

De laatste tijd is het nogal aan het onweren en dat is niet geheel zonder risico’s. Ondanks dat de kans niet heel groot is, is het volgens Marja Middeldorp van Schoonmaken met Marja goed om te voorkomen dat deze inslaat in je huis. En dat doe je heel simpel: schakel alle stoppen uit. “Kijk alleen wel uit met je koelkast en diepvries, want dan ontdooit alles. Al is dat natuurlijk wel een goed moment om die dan toch even schoon te maken”, zegt ze tegen AD.nl. Ook moet je apparaten niet op stand-by laten staan, want dan kan er brand ontstaan.

2. Verzorg je planten

Planten kunnen beter tegen iets te weinig water, dan te veel. Marja Middeldorp geeft als tip: “Ik prik zelf vaak met een breinaald of satéprikker even in de aarde, om zuurstof te verdelen. Dat is altijd goed.”

3. Maak je huis stofvrij

Als je een lange tijd weg bent is het belangrijk om je huis stofvrij te maken. “Strooi wat Biotex groen over je vloer en ga dan stofzuigen, zeker als je huisdieren hebt. Zo stinkt je huis daarna niet, je zuigt net wat beter én al het kleine ongedierte wat je opzuigt gaat ook dood. Gooi daarna je stofzuigerzak weg. Je wil niet weten wat er allemaal gebeurt in die zak als je twee weken weg bent. Doe je dat niet, doe dan wat aluminiumfolie aan het einde van de pijp. Zodat er niks uit kan kruipen.” En dat willen we natuurlijk niet!

4. Zorg voor een fris huis

Perssinaasappelen en kruidnagel werken als een natuurlijke luchtverfrisser. Zo werkt het: “Prik met de scherpe kantjes van de kruidnagel in de sinaasappelen. Doe 6 tot 8 kruidnagels in iedere sinaasappel en verdeel de sinaasappelen over de kamers. Ze houden het zeker twee weken vol zonder te schimmelen”, aldus Marja.

5. Ruim alle was op

Wat je absoluut niet wil als je terug komt van vakantie: volle wasmanden. “De handdoek die je op de dag van vertrek nog gebruikt hebt, moet je even uithangen of in de droger doen. Schimmel in je kleding is heel vies en ook funest voor de stof. Dat krijg je er niet zomaar meer uit.”

Lees ook
Met deze tips houd je dat heerlijke vakantiegevoel véél langer vast

6. Geef je huissleutel aan iemand

Je moeder, zus, beste vriendin: heeft iemand je huissleutel en kan er dus iemand naar binnen als er iets aan de hand is? Marja adviseert in elk geval een exemplaar aan de buren te geven, plús je telefoonnummer. “Als er iets is, kunnen ze je bereiken. Tegenwoordig hebben buren niet meer zo vaak elkaars nummer, maar het is wel handig als je in het buitenland bent.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD.nl | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee