Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Huis kopen? Zo ben je binnen no-time eigenaar van je droomhuis

Huis kopen? Zo ben je binnen no-time eigenaar van je droomhuis

Huis kopen? Zo ben je binnen no-time eigenaar van je droomhuis

Een huis kopen is een grote stap in je leven, of het nu je eerste huis of je tweede of derde is. Waar sommigen al een koopwoning hebben, is het kopen van een huis voor anderen een ver-van-je-bed-show. De woningmarkt, een hypotheek, een miljoen andere dingen. Het kan iedere keer redelijk overweldigend zijn en er zijn veel dingen waarop je moet letten. Wij hebben de beste tips voor je verzameld om er makkelijk door heen te vliegen.

Een huis kopen: waar begin je?

Wil je (binnenkort) een huis kopen? Dan weet je misschien niet waar je moet beginnen. Bepaal eerst wat voor type huis het gaat worden: wil je een bestaand huis, een nieuwbouwwoning of kies je ervoor een huis te laten bouwen? Zodra je die keuze hebt gemaakt, begint het oriënteren en niet te vergeten: budgetteren. Want hoeveel mag het kosten? Voordat je begint met kijken, is het verstandig dat eerst vast te stellen. Dat kun je bijvoorbeeld doen bij een hypotheekadviseur, die jou precies vertelt welke hypotheek jij kunt aanvragen.

Woningmarkt verkennen

En dan: de woningmarkt op! Een huis vinden kun je natuurlijk zelf doen op bekende websites als Funda en Pararius, maar je kunt ook de hulp inschakelen van een expert. Zo kan een makelaar jou helpen in de jungle die de woningmarkt heet, met name als je een huis wil kopen in een gewilde regio. Een makelaar is volledig op de hoogte van de lokale woningmarkt, weet precies wat het huidige aanbod is en – ook niet verkeerd – wat er binnenkort in de verkoop gaat. Hoewel een makelaar je de nodige energie, tijd en moeite scheelt, zijn ze vaak wel prijzig. Ook kun je ervoor kiezen om een deel zelf te doen en het andere deel over te laten aan de makelaar. Dit spreek je van tevoren met elkaar af.

Bezichtigen

Heb je een mooi huis gezien dat binnen je budget past? Dan wordt het tijd voor een bezichtiging. Waar moet je op letten en hoe bereid je je voor? Een paar tips op een rij:

  • Maak van tevoren een checklist om te zien of het huis aan al je eisen voldoet.
  • Bezichtig het huis bij voorkeur overdag. Zo weet je hoe het eruitziet bij daglicht en merk je gebreken als scheurtjes en schimmel sneller op.
  • Maak veel foto’s! Als je eenmaal terug bent van de bezichtiging is het fijn om nog eens een blik te werpen op het huis. Check wel altijd bij de verkoper of makelaar of dit mag.
  • Probeer de inrichting van het huis zoveel mogelijk te negeren. Met de ruimte kun je namelijk doen wat jij wil, dus laat je niet afleiden door meubels, behang of de vloeren.
  • Doe grondig onderzoek. Check de staat van het huis, let op eventuele gebreken en kijk wat de staat is van de cv-ketel, de badkamer en de keuken. Zo weet je of je extra kosten kunt verwachten.
  • Maak een ommetje in de buurt, zodat je een goede indruk krijgt van de plek waar je misschien gaat wonen.
  • Stel vragen! Dat ligt misschien voor de hand, maar de enige manier om alles te weten te komen over het huis is door vragen te stellen.

Bieden en onderhandelen

Wil je een bod uitbrengen? Het bieden en onderhandelen is een belangrijk onderdeel van een huis kopen. Het is slim om van tevoren een bepaalde strategie in gedachten te hebben. Onderhandelen kan (vooral als je bijvoorbeeld weet dat er veel aan het huis moet gebeuren en of de verkopers al een nieuwe woning gekocht hebben zodat ze snel van hun ‘oude’ huis af willen), maar bedenk ook dat er andere geïnteresseerden zijn. Aangezien je vaak geen flauw idee hebt wat anderen bieden, is het verstandig dichtbij je eigen budget te blijven. Dat levert dan later ook geen problemen op bij het aanvragen van een hypotheek. Check ook altijd eerst de woningwaarde voordat je een bod doet. Zo heb je een goede richtlijn voor het uitbrengen van je openingsbod. Goed om te weten: je kan een bod uitbrengen onder voorbehoud van financiering en/of bouwtechnische keuring.

Koopcontract

Nadat je bod op je droomhuis is geaccepteerd (feest!), volgt het opstellen en tekenen van een koopcontract. Hierin staan alle afspraken die je gemaakt hebt met de verkoper. Koop je een huis via een makelaar, dan zullen zij het contract opstellen. Het spreek misschien voor zich, maar check altijd of alles wat in het contract staat klopt. Let daarnaast ook op of er zogeheten ontbindende voorwaarden zijn opgenomen in het contract. Lukt het na het tekenen bijvoorbeeld niet met de hypotheek? Dan kun je hiermee de koop annuleren. Best belangrijk dus!

Lees ook
Op déze dag in de week kun je het beste een huis kopen

Hypotheek aanvragen

Zodra je het koopcontract hebt getekend, kun je een hypotheek aanvragen. Mocht je niet precies weten wat de juiste hypotheekvorm voor jouw situatie is, ga dan zo snel mogelijk langs bij een hypotheekadviseur. Zo weet je zeker dat je de goede keuze maakt. Als je weet wat je wilt, vraag je een offerte aan bij jouw geldverstrekker. Je krijgt dan een renteaanbod, waarin niet alleen de afgesproken rente en de hypotheeksom staat, maar ook welke stukken je moet aanleveren. Nadat je dit gedaan hebt, krijg je een bindende offerte en áls je die getekend hebt, gaat alles naar de notaris en kun je binnen de kortste keren de sleutel krijgen. Woehoe!

Geduld

Houd er rekening mee dat het – vooral in gewilde regio’s als Amsterdam of Utrecht – niet altijd even makkelijk is om een huis te kopen. Bereid je erop voor dat het niet in één keer lukt en dat je in veel gevallen teleurgesteld wordt. Maar hé, de aanhouder wint, ook al kan het even duren.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Eigen Huis | Beeld: Getty Images