Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Video: Dus daarom bederft honing niet!

Video: Dus daarom bederft honing niet!

Video: Dus daarom bederft honing niet!

Foto: GettyImages

Honing, zo heerlijk zoet en plakkerig. Lekker in de thee of op een boterham. Maar wist je dat honing eigenlijk een heel ingenieus product is? Het is niet alleen lekker, maar beschermt zichzelf ook nog eens tegen bacteriën. En dat allemaal dankzij die bezige bijtjes. Wauw!

Dit is hoe het werkt:

Bijen verzamelen de nectar en slaan die op in een speciale, tweede maag. Daar wordt de nectar vermengd met enzymen en maagzuur. Deze combinatie zorgt voor een een goedje met een uitzonderlijk hoge concentratie van suiker: namelijk meer dan 80%!

Honing bevat nauwelijks water (zo´n 17%). Mochten er wat bacteriën of schimmels of andere ongewenste gasten in je honing terecht komen. Dan zuigt de honing al het vocht er zo uit. Bye, bye bacteriën!

De bijen voegen ook een enzym toe: Glucose oxidase. Ook dit zuur maakt het het voor bacteriën heel moeilijk om in honing te overleven.

Als laatste voegen bijen ook nog eens antibiotica toe! Bee defensin-1 is onderdeel van het immuunsysteem van bijen en beschermt hen tegen bepaalde infecties. Een beetje hiervan komt ook in de honing terecht en zorgt ervoor dat het niet bederft

Sommige soorten honing bevatten ook nog eens methylglyoxal. Vooral Manuka honing bevat hier veel van. Deze honing is zo efficiënt in het doden van bacteriën, dat het zelfs in ziekenhuis gebruikt wordt!

Er is maar één bacterie waar honing niet zo veel tegen kan doen en dat is clostridium botulinum. Dit zijn uitgedroogde sporen die niet gevoelig zijn voor de zuren of het watergebrek in honing. Zo´n 10% van alle honing bevat deze bacterie. Gezonde volwassenen hoeven zich over deze bacterie geen zorgen te maken, want ons immuunsysteem dood ze voordat ze kunnen groeien. Voor kleine kinderen kan deze bacterie wel schadelijk zijn. Daarom mogen baby´s onder de 1 jaar geen honing eten!

Gekristalliseerde honing is dan dus ook niet bedorven. Het betekent alleen dat de honing wat is uitgedroogd. Dit is op te lossen door de honing in een glazen pot in een pan met handwarm water al roerend voorzichtig te verwarmen.

In dit leerzame filmpje wordt alles nog een uitgelegd:

Lees ook: 

8 redenen om elke ochtend warm water met honing te drinken

Kwark met kaneel, fruit en honing

6 gewoontes waar mensen met een gezond gewicht bij zweren