Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Dít is de reden van de holle onderkant van een wijnfles

Dít is de reden van de holle onderkant van een wijnfles

Dít is de reden van de holle onderkant van een wijnfles

Wijndrinkers opgelet! Het is je vast weleens opgevallen dat de onderkant van een wijnfles altijd hol is. Dat is niet voor niets.

De ziel

De holle onderkant van een wijnfles wordt ook wel de ‘ziel’ genoemd. Vroeger werden de flessen geblazen en werd de onderkant hol gemaakt, omdat de fles dan beter zou blijven staan. Tegenwoordig worden flessen niet meer geblazen, maar toch is de onderkant nog hol. Nu zou het als functie hebben dat de fles door z’n holle onderkant minder snel breekt. Ook staat de fles nog steeds steviger door de ziel.

Sommelier

Tegenwoordig wordt door sommeliers ook slim gebruik gemaakt van de ziel van de flessen. Zij leggen hun duim in de ziel en schenken zo de wijn in. Een sommelier is iemand die in de horeca werkt en veel verstand heeft van wijn. Hij of zij weet precies welke wijn het beste bij welk gerecht past. De belangrijkste taak is het uitleggen en adviseren van de wijnkaart.

Lees ook
Yummy én goedkoop: deze wijn van 3 euro is een internationale prijswinnaar

Kwaliteit

Maar er is nog een functie: rond de ziel van de fles verzamelt zich het bezinksel en de wijnsteen in de wijn naarmate deze langer ligt en dus ouder wordt. De wijnen die beter worden als ze langer liggen, hebben hier een voordeel bij. De ziel heeft geen nut bij wijnen met een korte houdbaarheidsdatum.

Dure wijn

Vaak zijn wijnflessen met een hogere ziel duurder. Dit komt doordat er meer glas is gebruikt bij het maken van de fles. Duurdere wijnen zullen daarom eerder in een fles zitten met een hoge ziel. De goedkopere wijnen hebben vaak een lagere ziel. Dit betekent overigens niet automatisch dat de wijn een betere kwaliteit heeft als de fles een hoge ziel heeft. Laat je hier dus niet te veel door beïnvloeden.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Vriendin, Biowijnclub | Beeld: Getty Images