Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Dit doe jij vast niet: zó vaak hoor je je winterjas te wassen en zó kun je dat het beste doen

Dit doe jij vast niet: zó vaak hoor je je winterjas te wassen en zó kun je dat het beste doen

Dit doe jij vast niet: zó vaak hoor je je winterjas te wassen en zó kun je dat het beste doen

Een vieze sweater of gedragen blouse gooi je vaak zonder na te denken in de was. Over je winterjas denk je vaak toch twee (of drie) keer na voor je ‘m aan een schoonmaakbeurt onderwerpt. Áls dat al gebeurt, want we wassen onze jassen minder vaak dan zou moeten. Maar hoe kun je welke jas nou het beste reinigen zonder ‘m te verpesten? We helpen je op weg.

Stappenplan

Om een jas echt schoon te houden, kun je deze het best eens per twee maanden wassen. Voor een winterjas komt dat neer op zo’n twee keer per winter. Nou, geef maar toe, dat doe jij vást niet (ook wij zijn schuldig). Nu er flinke kou op komst is, ben je nét op tijd om nog voor de temperatuurdaling inzet je warmste jas nog even op te frissen. Dankzij de experts van Jas.nl kunnen wij je precies vertellen hoe je iedere jas het beste kunt behandelen. Een stappenplan:

1. Vlekken verwijderen

Verwijder opvallende vlekken vast uit het kledingstuk. Dit kan het beste door lauwwarm water in de blek te laten trekken en deze daarna te deppen. Een vlekverwijderaar is ook optioneel, maar gebruik nooit teveel van zo’n checmisch middel om de stof niet te verpesten.

2. Binnenstebuiten

Keer je jas altijd binnenstebuiten voor je ‘m in de machine gooit. Ook belangrijk: sluit ritsen en knopen, óók van de zakken. Zo voorkom je schade aan de stof én aan de wasmachine.

3. Gebruik een netje

Stop je jas niet los, maar in een wasnetje in de machine. Ja ja, die zijn er níet alleen voor bh’s. Verwijder ook eventuele (nep)bontkragen als die aanwezig zijn. Door een netje te gebruiken, is je wasmachine beter beschermd tegen vuil. Ook zorgt het voor een betere rotatie.

4. Wassen maar

Je bent nu ready to go om de machine aan te zetten. Geeft echter niet zomaar een slinger aan die draaiknop, maar lees van tevoren de instructies op het waslabel voor de juiste wastemperatuur. Kun je geen label vinden, dan kan even googelen een hoop opleveren, óf even contact opnemen met het merk. Via sociale media heb je tegenwoordig binnen mum van tijd antwoord op je vraag.

5. Drogen

Na een wasbeurt kun je je jas het beste hangend laten drogen, het liefst zelfs buiten. Voor sommige jassen is de droger ook een optie, maar let wel goed op of dit kan bij jouw warme winterjas. Het drogen kan even duren, zomaar een dag of twee, dus zorg dat je een tweede exemplaar paraat hebt voor als je er tussendoor één nodig hebt.

Extra tips

Het is best een klusje, zo’n jas wassen. Neem dan ook goed de tijd en voorkom haastige acties. Niet zeker van je zaak en kun je het missen? Dan kun je jas natuurlijk altijd professioneel laten reinigen. Vaak is dat voor het behoud van je jas sowieso een beter keus en dus en verstandige investering. En na het wassen is een waterdichte jas vaak ook niet meer zo eh, waterdicht. Opnieuw impregneren is dan een must, wat je onder meer kunt doen met een speciale spray. Een donzen jas wassen? Gooi een aantal tennisballen in de machine om het dons weer mooi verdeeld over de binnenvoering te krijgen. Gebruik ongeveer vijf tennisballen om mee te laten draaien.

Lees ook
ANWB waarschuwt: dít is waarom je je winterjas al-tijd uit moet doen in de auto

Meer handige was-weetjes

Voor bepaalde materialen gelden specifieke wasvoorschriften, zoals wol of een waxcoat. En hoe reinig je eigenlijk een leren jas? Op Jas.nl maken ze je een stuk wijzer op dit gebied. Handig!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Jas.nl | Beeld: iStock