Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Hoe kook je pasta écht lekker op z’n Italiaans?

Hoe kook je pasta écht lekker op z’n Italiaans?

Thuis & wonen
Hoe kook je pasta écht lekker op z’n Italiaans?

Een mooie pasta op tafel met de feestdagen. Niets mis mee! Maar dan moet hij natuurlijk wel perfect smaken, op z’n Italiaans. Dus welke pasta kies je en hoe kook je die op ambachtelijke wijze? Hierbij een spoedcursus van pasta-expert Oil & Vinegar!

Lees ook: Zo verwerk je truffel in je eigen keuken

Italianen hebben een geheel eigen wijze van pasta koken. Een paar basisregels:

  1. Gebruik een grote pan met veel water. Anders plakt de pasta aan elkaar.
  2. Voeg pas zout toe (naar smaak) als het water kookt. Doe dan de pasta in de pan.
  3. Houd het vuur hoog, zodat de pasta niet van de kook raakt!
  4. Voeg geen olijfolie toe, bij het afgieten ben je die weer kwijt. Zonde!
  5. Giet de pasta af als hij nog een flinke bite heeft. Dat noemt men “al dente”. Let op: bewaar wat kookvocht bij het afgieten.
  6. Doe de afgegoten pasta in de pan met saus en laat even meekoken. Zo wordt de saus beter opgenomen.
  7. Voeg het kookvocht toe als de pasta en saus er te droog uitzien. Door het stijfsel in het kookvocht hecht de saus beter.
  8. Giet na het opdienen een mooie extra vierge olijfolie over de pasta. In Italië staat altijd olijfolie op tafel!

Zoveel streken, zoveel pasta’s, welke pasta kies je?
Niemand weet precies hoeveel pastasoorten er in Italië worden gemaakt, maar het moeten er minstens 600 zijn. Bijna iedere regio heeft zijn eigen pastavariëteiten. Moeilijk kiezen! Toch zijn er wel paar stelregels die je kunnen helpen. Grote, dikke pastasoorten zoals tortiglioni en rigatoni smaken beter met rijke, volle sauzen. Dunnere pastasoorten, zoals spaghetti, tagliolini en linguine, combineren goed met lichte, roomachtige sauzen. Eigenlijk is spaghetti bolognese, ’s werelds beroemdste pastaschotel, geen authentiek gerecht. Een Italiaanse kok zou nooit een dikke saus (ragù) combineren met zo’n dunne pasta! Grote, stevige pastasoorten zijn heel geschikt voor ovengerechten. Denk maar eens aan canneloni en lumaconi!

Op zoek naar een mooie pasta?
Oil & Vinegar heeft een prachtig assortiment aan ambachtelijke pasta’s uit Italië. Neem eens een kijkje bij alle verschillende soorten. Fijne feestdagen!

Deze tekst is gemaakt in samenwerking met Oil & Vinegar.

Volg jij onze huishoudpagina al? Hier vind je al onze huishoudtips handig op een plek: www.facebook.com/flairathome

Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee