Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Het ‘bloed’ uit je stukje vlees is niet wat je denkt

Het ‘bloed’ uit je stukje vlees is niet wat je denkt

Het ‘bloed’ uit je stukje vlees is niet wat je denkt

Veel vleesliefhebbers vinden een sappig rode biefstuk of een tartaartje niet te versmaden, maar worden minder vrolijk van de bloederige boel die op je bord drijft nadat je je mes er in zet. Toch is dit niet zo onsmakelijk als je denkt.

Lees ook
Nooit meer ‘advocado’ of ‘kwienoa’ met het groot fonetisch voedselalfabet

Myoglo-wattes?
Dat ‘bloed’ dat uit vers vlees loopt wanneer je het snijdt, is namelijk helemaal geen bloed. “Het is zogenoemde Myoglobine, proteïne dat de spieren van een dier van zuurstof voorziet”, verklaart Jeffrey Savell, hoogleraar Meat Sciences aan de Texas A&M University aan The Huffington Post.

Scheikundig proces
Zodra dit stofje in contact komt met lucht, bijvoorbeeld wanneer vlees gesneden wordt, verkleurt het rood. Wanneer deze proteïne verwarmd wordt in een pan, wordt de kleur donkerder. Als deze Myoglobine zich mengt met ander vocht uit het vlees (dit bestaat voor 70 procent uit water), ontstaat het herkenbare rode ‘sap’. “Dit is dus absoluut geen bloed”, aldus Savell.

Niks aan de hand
Hoe langer en warmer je vlees bakt, hoe minder rood het vleesvocht is. “Rosé vlees is gewoon gebakken op een lagere temperatuur.”

Beeld: Sanoma Beeldbank.