Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Het beddengoed wassen

Het beddengoed wassen

Het beddengoed wassen

Een derde van je leven breng je slapend door. Dat betekent dat je ook een derde van je leven in bed ligt. Daarom is het belangrijk om deze plek goed schoon te houden. Maar hoe vaak verschoon je eigenlijk het bed? En waarom is het zo belangrijk?  

Wat schuilt er allemaal tussen de lakens? 

Als je je lakens onder een microscoop bekijkt, schrik je toch wel een beetje. Bijna elk bed heeft huisstofmijt, dit zijn microscopisch kleine beetjes die zich voeden met dode huidcellen. De enige manier om de populatie van deze beestjes onder controle te houden, is door het beddengoed op regelmatige basis te wassen. Maar er zijn meerdere reden om je bed schoon te houden. Ook dit schuilt er tussen de lakens:

Dode huidcellen

Je lichaam verliest per dag zo’n miljoen dode huidcellen. De meeste verlies je tijdens de slaap. En zoals al gezegd is dit voedsel voor huismijten.

Oliën

Je lichaam scheidt natuurlijke oliën uit als je slaapt, die uiteindelijk ook terechtkomen op je lakens.

Zweet

Als je het te warm krijgt tijdens het slapen, gaat je lichaam zweten om af te koelen. Vooral in de zomer heb je hier vaak last van of wanneer je ziek bent.

Lichaamssappen

Speeksel, bloed, urine en sperma kun je ook allemaal terugvinden op je lakens.

Kruimels

Ontbijt op bed of een nachtelijke snack? Lekker, maar er verdwijnen gegarandeerd kruimels in je bed. Een lokkertje voor insecten.

Beddengoed wassen

Veel mensen verschonen hun bed slechts één keer per maand, maar dat is echt te weinig om het hygiënisch te houden. Je lakens moeten minstens één keer in de twee weken gewassen worden op 60 graden. Eén keer per week is zelfs nóg beter. En ben je ziek – of zorg je voor iemand die ziek is, verschoon dan dagelijks het bed. Desnoods alleen het kussensloop.

Kussen wassen

Vergeet ook niet twee keer per jaar je kussen te reinigen, omdat die schimmels, gisten en bacteriën bevatten en diarree, astma of bronchitis kunnen veroorzaken. Als je nog nooit je kussen hebt gewassen, overweeg dan om ‘m weg te gooien.

Matras wassen

Draai maandelijks het matras van je bed om. Door dat te doen, gaat-ie langer mee. Er ontstaat dan geen kuil op een bepaalde plek en zo voorkom je rugklachten. Aangeraden wordt om, als het matras tussen de vijf en tien jaar oud is, een nieuwe te kopen. Niet alleen lig je dan weer een stuk lekkerder, het is ook hygiënischer: matrassen verzamelen namelijk door de jaren heen veel vuil dat voor allergieën en huidirritaties kan zorgen. Ook belangrijk: stofzuig het matras regelmatig met een krachtige stofzuiger, en ga hiermee over het hele matras. Zowel de onder- als bovenkant. Doe dit regelmatig omdat het snel een opeenhoping van stof kan worden. Heb je een duur matras en is deze nog helemaal goed? Dan is het ook mogelijk het matras te laten reinigen door een gespecialiseerd bedrijf. Het wordt dan voor een paar tientjes gereinigd met een speciale machine die het matras zeer schoon maakt.

 

Lees ook: